Jag räknar med dig i årets avtalsrörelse!

Publicerad:

Det är under avtalsrörelsen som den klassiska konflikten mellan arbete och kapital blir extra tydlig. Kapitalägarna vill ha så stor avkastning som möjligt. Vi löntagare kräver vår rätt att få del av kakan vi är med och arbetar ihop. Om mycket annat i samhället är mellanmjölk idag, så är våra relationer till arbetsgivarna desto hetare.

Sällan har Byggnads och fackföreningsrörelsen blivit mer attackerade än i denna avtalsrörelse. Låt mig ta upp några av de värsta beskyllningarna. Vissa saker måste förtydligas.

Som vanligt är Svenskt Näringsliv (SN) värst. Alla vet att den svenska modellen är väldigt framgångsrik. Den innebär väldigt få konflikter på arbetsmarknaden med fackföreningar som tar stort ansvar. Det är tom så att inga arbetsdagar har gått förlorade på grund av strejk eller lockout i samband med förbundsförhandlingar under 2015. Ändå försöker SN svartmåla Byggnads. Nu plockar man fram siffror på antal varsel för att ge en negativ bild. Rent tramsigt.

För kom ihåg, det krävs två parter för att förhandlingarna ska gå framåt. Ett bra exempel på detta är vår kamp för att få ett huvudentreprenörsansvar inskrivet i Byggavtalet.

Detta var Sveriges Byggindustrier (BI) absolut motståndare till och påstod att det stred mot de flesta lagar och avtal. Det var ren smutskastningskampanj och SN utmålade Byggnads ledning som helt oansvariga. Det vi krävde var rättsvidrigt och lagvidrigt. Och något som överhuvud taget inte skulle kunna bli föremål för en överenskommelse i kollektivavtal.

Till slut hade vi inget annat val än att varsla vilket ledde till att BI tog sitt förnuft till fånga. Nu har vi ett huvudentreprenörsansvar inskrivet i avtalet. Idag kan man inte vara annat än glad när vi och BI i olika sammanhang tar åt oss äran för ett bra utfört arbete och utvecklande av våra kollektivavtal. Man ska vara försiktig med att svartmåla ena parten. Det krävs två för att ta ansvar.

Vi kan också se hur arbetsgivarna använder sig av flyktingkrisen för att kunna sänka våra löner. Nu ställer man grupper mot grupper i syfte att försvaga oss. Men vi går inte i den fällan. Våra villkor och våra kollektivavtal ska inte offras för låglönekonkurrens. Alla är välkomna att arbeta i vår bransch och vi kommer att behöva varenda en. Men man ska arbeta på samma villkor. Det är så det fackliga löftet ser ut.

Man kallar oss även oansvariga och påstår att vi har för stora lönekrav. Vårt krav på 3,2% skulle äventyr hela vår industri och jobben. Det är naturligtvis inte sant. Ingen kan med hedern i behåll påstå att allt står och faller med 0,4% som är skillnaden mellan våra och industrins krav.

Det skulle aldrig falla mig in att lägga oansvariga yrkanden som äventyrar den gren vi sitter på. Istället har vi har gedigen ekonomisk bedömning att stå på och vi har även med oss både Riksbanken och Konjunkturinstitutet. Självklart ska våra medlemmar ha del av kakan man är med och arbetar ihop. Och nog finns det pengar – de fyra största byggföretagen föreslår aktieutdelningar i storleksordningen 4,6 miljarder!

Jag kan lova att vi kommer att få se fler attacker och svartmålning av likande slag. Men vi håller ihop och står enade. För vi vet att vi har rätten på vår sida. Facklig organisering har aldrig varit viktigare och jag räknar med dig i årets avtalsrörelse!

Johans tackling

Då var det tyvärr dags igen. Nu har två av våra kollegor på kort tid dött i en arbetsplatsolycka. Förra årets positiva siffror har förbytts i ilska och sorg. Aldrig har det varit viktigare än att kämpa för en säker arbetsmiljö och ordning och reda. Det enda som duger är nollvision!

Uppdaterad:
Kategorier: