Det duger inte längre att prata

Publicerad:

”Vi är de tusenden som bygger landet” är ju en strof ur en av den svenska arbetarrörelsens klassiska kampsånger. Den är lika giltig idag. Kanske mer aktuell än på länge.

Det är ingen hemlighet att vårt samhälle står inför stora utmaningar. Ungdomar sätter rätten till bostad högst, för att kunna skapa sig ett eget liv. Vi har nyanlända som vill in på arbetsmarknaden och som också behöver någonstans att bo. Vi ska bygga bort bostadsköerna och behöver alla som vill arbeta i byggbranschen. Vi måste välkomna kvinnor och alla unga som vill bli framtidens byggnadsarbetare. Arbetskraftsbrist lurar runt hörnet.

Ja det är inga små uppgifter vi har framför oss. Det är vi byggnadsarbetare som är svaret. Vi är ännu en gång beredda att bygga landet. Det har vi gjort många gånger förr och naturligtvis ska vi anta utmaningen även denna gång.

Vi kommer bli svaret skyldiga. Kommande generationer, våra barn och barnbarn, har rätt att lita på att vi tar ansvar för framtiden och gör det som behövs. Nu är vi beredda att sätta spaden i marken. Frågan är om våra politiker är med på banan?

Nu, mer än någonsin, behövs en politik för framtiden. Vi måste få en bostadspolitik värd namnet. Det duger inte längre att prata och sitta i överläggningar. Det duger inte att lämna över allt till marknaden. Det måste till rejält med pengar för att få igång hjulen.

Men det behövs mer. Vi behöver byggföretag och arbetsgivare som inte backar in i framtiden. Det handlar om att utveckla våra kollektivavtal så att de får bli alla människors möjlighet. I skrivande stund är jag mitt inne i avtalsrörelsen och vet inte hur resultatet blir. Men arbetsgivarsidan har hittills vägrat att prata våra gemensamma utmaningar.

Istället vill Sveriges Byggindustrier (BI) ta hela makten över våra lönesystem och lönebildningen. Det kommer inte att hända. Vi har massor av gemensamma utmaningar som vi borde ta tag i tillsammans. Med globalisering behöver vi mer av ordning och reda. Jag vet inte hur många gånger jag måste säga det – låglönekonkurrens är inte vägen in i framtiden. Ska det vara så svårt att förstå?

Om vi lyfter blicken så ser vi att har vi en fantastik bransch att vara stolta över. Vi har byggnadsarbetare som är yrkesskickliga och som har en gedigen utbildning. Man är stolt över det man gör och levererar med kvalitet. Detta är en utgångspunkt som vi måste ta tillvara.

Vi borde kunna kroka arm med våra politiker och arbetsgivare för en tillsammans ta oss an utmaningarna och bygga en bättre framtid. En sak är jag helt säker på – vi Byggnadsarbetare står beredda. Som alltid.

Johans tackling

Motorkapare har orsakat flera olyckor där maskinen fått kast och arbetare fått ansiktet uppskuret. Fullständigt oacceptabelt! Uppmanar varenda byggnadsarbetare att sluta använda sig av motorkapare. Nu!

 

Uppdaterad:
Kategorier: