Ingenting är starkare än solidariteten

Publicerad:

Nu har avtalsrörelseskägget rakats av och man har några veckors perspektiv på avtalsrörelsen. Det är något speciellt med att förhandla fram nya avtal. För mig är det själva kärnan för vad facklig kamp handlar om.

När det är avtalslöst tillstånd har vi möjlighet att ställa krav på att vi byggnadsarbetare ska få del av de vinster vi är med och arbetar ihop. Men vi har också möjlighet att utveckla våra kollektivavtal så att de är moderna och framtidsinriktade. Det är både högtidligt och allvarligt på samma gång.

Jag känner mig stolt när jag tänker tillbaka på alla de kamrater som ställde upp och tog fighten när det behövdes. De som gick ut i strejk och de som var strejkvakter. Solidaritet i praktiken och när den är som allra bäst. På så sätt för vi vidare de värderingar som våra fackliga kamrater före oss har kämpat för genom åren. Vi har vårt facklig uppdrag till låns och ska föra det vidare till nästa generations byggnadsarbetare.

Men precis som förr i tiden så utmanar vi starka krafter med vår fackliga styrka och solidaritet. Jag kan inte låta bli att ta upp en del av alla de attacker som vi i Byggnads har råkat ut för under denna avtalsrörelse

Flera ledare i de borgerliga tidningarna har totalt skåpat ut oss och Sveriges byggnadsarbetare. Svenskt Näringsliv och Sveriges Byggindustrier har lagt ned väldiga resurser på att svartmåla oss. Det är ingen hejd på allt elakt och ont vi byggnadsarbetare står för.

Vi är för högavlönade och vill bara ha mer. Vi är bråkigast av alla LO förbunden . Vi är inte trovärdiga i arbetet med jämställdhet. Vi vill stänga gränser och är naturligtvis rasister. Så där håller det på

Jag tänker inte bemöta detta här och nu, men jag har funderat på vad detta, jag skulle vilja säga – hat – kommer ifrån. Jag tror det är så att när vi byggnadsarbetare inte står med mössan i hand och stillatigande accepterar det andra bestämmer, ja då utmanar vi den nyliberala synen på löntagare.

När vi är duktiga på att kommunicera ut våra frågor så retar vi gallfeber på borgerliga ledarskribenter. För man vill själva sätta den politiska dagordningen

I grunden så bryr jag mig väldigt lite om dessa hatattacker – jag är mer förundrad än förbannad. Jag kan förstå om många av er blir både ledsna och förbannade. Men Istället tycker jag att vi ska ta det som ett gott betyg.

När DN eller Svenska Dagbladet jagar upp sig och går till attack – ja då vet vi att vi gör något bra och är på rätt väg. Ibland är det bra att läsa deras ledare, för det får igång organisationen och det höjer blodtrycket. En sak kan jag lova – ingen får tyst på Byggnads eller Sveriges byggnadsarbetare – ingen!

Nu är det knappt ett år kvar till att dra igång nästa avtalsrörelse. Då ska vi ännu en gång visa att vi vet vad vi vill och att vi står upp tillsammans. För ingenting är starkare än solidariteten.

Johans tackling

Uppdrag Gransknings program om bygget av Mall of Scandinavia visar med all önskvärd tydlighet att arbetet med ordning och reda på byggarbetsplatserna är långt ifrån avslutat. Vi ställer oss bakom det sparkade skyddsombudet och vi fortsätter vår kamp för allas lika värde.

Uppdaterad:
Kategorier: