Den svenska modellen är värd att bevara

Publicerad:

Byggnadsarbetaryrket är det bästa yrket som finns. Ofta kan man läsa att någon kung eller drottning har låtit uppföra ett slott eller herresäte. Men då glömmer man att det faktiskt är ett antal byggnadsarbetare som har slitit i sitt anletes svett för att slottet ska bli verklighet. Och man har gjort det med stolthet.

Det var också det som gjorde att jag en gång i tiden valde att bli byggnadsarbetare. Att få arbeta med händerna, att vara med och bygga och forma samhället och få göra det med stolthet. Och vara en i laget. Det är en av det bästa sakerna med vårt yrke - att vi har en stark teamkänsla och att vi ställer upp för varandra. En för alla – alla för en.

Det är många som retar sig på vår lagkänsla och att vi inte är rädda att säga vad vi tycker. Men vad kan vara starkare än att ställa upp för varandra? Vissa saker blir aldrig omoderna. Solidaritet kommer alltid att vara min ledstjärna - för jag vet att ensam är inte stark.

Det är många som pratar om att den globaliserade världen och den öppna ekonomin innebär att vi måste acceptera låglönekonkurrens. Men det är fel. För priset att ställa grupper mot varandra kommer att bli väldigt högt. Då får vi enorma motsättningar och spänningar som blir svåra att kontrollera. Det är här som kollektivavtalet kommer in i bilden. Det är ett genialt verktyg som inte gör skillnad på människor.

Det är därför som besked från regeringen om ändrade regler för den offentliga upphandlingen är så viktigt. Nu får vi äntligen regler som sätter stopp för de värsta avarterna av utnyttjande på arbetsmarknaden. Det är hög tid att sätta stopp för att upphandling vinns genom låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö.

Det är ett steg framåt för att rensa bort det värsta utnyttjandet på arbetsmarknaden. Men arbetet för att försvara den svenska modellen fortsätter med oförminskad styrka. Nu måste vi mer än någonsin teckna kollektivavtal med utländska företag.

För vi kan vara helt säkra på att vi kommer att se fler kollegor från andra länder. Och det är bra. Ska vi bygga bort bostadsbristen behöver vi alla som vill arbeta som byggnadsarbetare och vi måste säkerställa att man passerar våra utbildningssystem. Men det kommer också att innebära att vi måste värva fler till Byggnads och berätta om den styrka som ett fackligt medlemskap ger. Klassisk facklig organisering har aldrig varit viktigare. Och det är du som måste göra jobbet - ingen annan kommer att göra det åt dig.

Vi kommer att fortsätta vara blåslampa på regeringen så att ingen – ingen- ska bli utnyttjad på svensk arbetsmarknad. Den svenska modellen är värd att bevara. Rätt utvecklad är den otroligt hållbar inför framtiden. Byggnadsarbetare är ett gammalt yrke och våra värderingar håller över tid. Vissa saker förändras men alla människors lika värde är evigt.

Johans tackling

Vi har fått en ny bostadsminister. Tidigare ministrar har varit lika osynliga som bostadspolitiken själv. Vi kan inte längre låta marknaden lösa bostadsbristen. Här krävs det hjärta, hjärna och en välfungerande verkstad.

Uppdaterad:
Kategorier: