Den rätta vägen att gå

Publicerad:

Nu visar de borgerliga partierna sitt rätta ansikte. Den senaste tiden har det skett en ordentlig högersväng i deras politik och den svenska modellen är hotad i grunden. Jag är allvarligt oroad, för jag vet vem som år betala priset när man ställer löntagare mot löntagare.

Högerpartierna tävlar om att komma med förslag som, bara för ett litet tag sedan, var helt otänkbara; lagstiftning om låglönejobb, försämra turordningsreglerna och återanställningsrätten i LAS och angrepp på facköreningarnas konflikträtt.

En gigantisk maktöverföring

Detta innebär ingenting annat än en gigantisk maktöverföring från Sveriges löntagare till arbetsgivarna. Nu ska den arbetsrättsliga lagstiftningen läggas upp på slaktbänken och de borgerliga partierna tävlar om att ha vassast slaktyxa.

Egentligen är jag inte förvånad. Varenda gång det är arbetslöshet och människor står utanför arbetsmarknaden så använder de borgerliga partierna detta som ett bra tillfälle att ställa grupper mot varandra och förändra maktförhållandena på arbetsmarknaden.

Att införa låglönejobb leder till att lönen sänks ör alla på arbetsmarknaden. Det blir en nedåtgående spiral. Angreppen mot LAS innebär att vem som helst, när som helst, kan bli av med jobbet. Det är arbetsgivaren som ensam bestämmer.

Vi ska komma ihåg att nuvarande arbetsmarknadsmodell har varit väldigt framgångsrik. Genom åren har vi kunnat kombinera bra villkor ör de anställda med goda förutsättningar för Sveriges företagare. Vi har få koflikter och en arbetsmarknad som bygger på trygghet, respekt och solidaritet.

Vi tar vårt ansvar

I den senaste avtalsrörelsen visade Byggnads och Sveriges Byggindustrier att vi som parter tar vårt ansvar. Vi utvecklade våra avtal och gjorde det lättare ör ungdomar, kvinnor och nyanlända att bli byggnadsarbetare.

Det är så den svenska modellen fungerar. Vi behöver inte klåfingriga politiker.

Den rätta vägen att gå är att ge de som står utanför arbetsmarknaden rätt utbildning, så att de kan ta de jobb som finns. Att skapa en arbetsmarknad med "enkla jobb" och lägre löner leder obönhörligen till att vi år A- och B-lag. Alla erfarenhet visar också att "B-laget" har svårt att få fullbetalda jobb och fastnar i ett låglöneträsk där man är tvungen att ha två jobb ör att kunna klara vardagen och försörja sin familj.

De borgerliga partiernas högersväng är en krigsförklaring mot Sveriges löntagare och mot den samlade facköreningsrörelsen. Och en sak kan jag lova, om detta kommer vi att ta strid. Vi kommer aldrig att acceptera de borgerliga partiernas attacker mot den svenska modellen eller att man ställer löntagare mot löntagare.

Johan lyfter på hjälmen!

Våra skyddsombud gör under Arbetsmiljöveckan ett fantastiskt jobb med att gå skyddsronder med extra fokus på vibrerande verktyg och maskiner. Tillsammans förebygger vi därigenom en mycket allvarlig arbetssjukdom, nämligen vibrationsskador.

Uppdaterad:
Kategorier: