Ett schysst jobb som byggnadsarbetare

Publicerad:

Nu pratas det mycket om att skapa speciella anställningar för nyanlända. Orsaken är att många står utanför arbetsmarknaden och vill inget hellre än att få ett jobb. Naturligtvis ska vi i byggbranschen hjälpa till. Det är byggboom och vi välkomnar alla som vill byggnadsarbetare; nyanlända, kvinnor och ungdomar.

För mig är det oerhört viktigt att de som kommer in på arbetsmarknaden och i vår bransch för göra det med våra kollektivavtal som grund. Det är därför jag säger nej till snabbspår. Jag vill inte se ett a- b- eller c-lag på våra byggarbetsplatser. Arbetskamrater som får arbeta för halva lönen och vara springschasar. Det splittrar våra laganda och leder till ett vi och dom.

Det var därför vi i förra avtalsrörelsen tog strid för att hitta vägar in för bland annat nyanlända och att detta skulle ske inom ramen för vårt yrkesutbildningsavtal. Efter en hel del strid så fick vi två åtgärder som heter yrkesintroduktionsanställning och yrkesorienteringspraktik.

Dessa åtgärder utgår ifrån vårt yrkesutbildningsavtal och har en massa fördelar. Det gäller för en tid av två år. Det måste finnas en utbildningsplan och man går in i det lärlingssystem vi redan har med handledare och lärlingsbok. För det är detta som är det viktiga – ingen ska bli utnyttjad utan målet är att det ska leda till ett yrkesbevis och anställning.

Vi i Byggnads är föregångare i detta arbete - att hitta vägar in på arbetsmarknaden och för att underlätta för de som står utanför. Vi är det förbund inom LO som var först med detta och det är jag väldigt stolt över.

Just nu har vi flera pågående samtal med Arbetsförmedlingen runt om i våra regioner för att få in arbetslösa i byggbranschen och för att de ska få det de drömmer om – ett schyst jobb som byggnadsarbetare. Det ser positivt ut och jag har stora förhoppningar om att vi snart kan få fler arbetskamrater.

Det är så vi tar ansvar som parter och det är så som den svenska modellen fungerar och levererar. Jag är samtidigt medveten om att andra branscher har andra förutsättningar och utmaningar. Byggnads ställer naturligtvis solidariskt upp på att alla måste hitta sina lösningar och det respekterar vi fullt ut. Det kan till och med vara så att våra lösningar kan vara ett stöd och hjälp för andra.

Byggnads har en lång historia av att se utmaningar och utveckla våra kollektivavtal så att de kan möta en ny omvärld med nya krav. Huvudentreprenörsansvaret är en sådan sak, yrkesintroduktionsanställning och yrkesorienteringspraktik en annan.

Vi ska vårda de kollektivavtal vi har och låta dom vara utgångpunkten för vårt fackliga arbete. Alla lösningar som innebär snabbspår förbi våra avtal leder till en tudelad arbetsmarknad och i värsta fall att utanförskapet förstärks. Våra kollektivavtal ska helt enkelt få vara alla människors möjlighet.

Johan lyfter på hjälmen

Har varit i Qatar med tre skyddsombud från Sverige för att inspektera byggandet av idrottsarenor. Jag blir stolt över våra duktiga skyddsombud. Nu har vi tagit ytterligare några steg för att migrantarbetarna ska få det lite bättre. Det är så facklig solidaritet ser ut.

 

Uppdaterad:
Kategorier: