Vi ska bygga 100 000-tals lägenheter

Publicerad:

Den svenska modellen levererar! Byggnads har, åter igen, bevisat att vi är ett fackförbund som tar ansvar och visar vägen. Det nya Byggavtalet är en modern och framtidsinriktad överenskommelse som tar sikte på att skapa ordning och reda i byggbranschen.

Ända sedan Byggnads tog kampen för huvudentreprenörsansvaret har vi arbetat för en bransch med ordning och reda där vi kan få bort låglönekonkurrensen. Detta arbete tog vi med oss in i årets avtalsrörelse. I det nya avtalet finns ytterligare verktyg för att säkra schyssta villkor och att våra kollektivavtal följs.

Inte nog med det. Det är ju ingen hemlighet att vi ska bygga 100 000-tals lägenheter och att byggbranschen ropar efter personal. Man pratar redan om arbetsbrist inom flera yrkesgrupper. Samtidigt har vi unga tjejer och killar, nyanlända och andra som inget hellre vill än att få ett jobb och pröva på byggnadsarbetaryrket.

Mot den bakgrund har vi parter kommit överens om att införa två nya anställningsformer; yrkesintroduktionsanställning och yrkesorienteringspraktik. På detta sätt möjliggör vi fler vägar in i byggbranschen. Och vi har gjort inom ramen för våra avtal.

Detta är också en käftsmäll mot alla de politiker som pratar om snabbspår, enkla jobb och lägre ingångslöner. Mitt budskap är tydligt: håll tassarna bort från det som arbetsmarknadens parter är bäst på att lösa. Det är så den svenska modellen fungerar. Och det visar också årets avtalsrörelse.

Samtidigt är det ganska oroande att flera borgerliga partiledare så lättvindigt argumenterar för att lägga sig i och riskera förstöra arbetsmarknadens funktionssätt. Får vi en borgerlig regering nästa val så kan vad som helst hända. Och då inte åt det positiva hållet.

Det som däremot inger hopp är att vi är många som står upp för solidariteten. Inte minst märktes det under första maj då jag hade förmånen att få tala i Kalmar och på Öland. Strålande väder och röda fanor. Kan det bli bättre?

I mitt tal tog jag upp att våra politiker måste ta människors oro och rädsla på allvar. När det globaliserade kapitalet roffar åt sig och klyftorna ökar – ja då är det lätt att stänga gränser och dela upp världen i vi och dom.

Vi har alla ett ansvar att vid köksborden och arbetsplatserna runt om i landet diskutera politik och prata om allt det bra som nu ändå sker. Det är klart – det är inte perfekt och mycket kvar att göra. Men vi har alla anledning att känna framtidsoptimism istället för rädsla och oro.

Men tro inte att politiken är färdig, det är inte det jag menar. Jag kommer att fortsätta vara blåslampa på våra politiker. En byggnadsarbetare är inte den tysta typen. Vi hörs och vi säger ifrån. Det gjorde jag i första maj och det ska jag fortsätta att göra.

Johan lyfter på hatten

Vår tidning Byggnadsarbetaren har vunnit ett pris för sitt sätt att kommunicera med sina läsare på Facebook. Jag vill gratulera hela redaktionen. Ni gör världens bästa fackförbundstidning.

 

Uppdaterad:
Kategorier: