Utnyttja våra avtal under högkonjunkturen!

Publicerad:

Det är högtryck i bostadsbyggandet. Det innebär också ett gyllene tillfälle att använda våra kollektivavtal. Det är nu man kan förhandla fram överenskommelser som är bra, både för byggföretagen och för bygglaget. Fråga är om vi använder oss av den möjligheten?

Jag tror det är dags att börja prata om vad det är som gör skillnad! Vad det är som gör att vi känner oss starka stolta och trygga ? Har vi glömt det? Lyssnar vi till arbetsgivarna har känslan för skapande istället övergått i kronor och ören. Det verkar mer handla om att hämta in bonus efter bra resultat.

De gamla byggmästarna – som hade närvaro på arbetsplatsen och som också såg som sin uppgift att vara en del av samhällsbygget - har för länge sedan passerat bäst före datum. Denna helhetssyn ligger begravd under någon betongplatta från mitten av 80-talet.

Det här är min berättelse. Efter att jag gått ut 9:an med relativt bra betyg så fick jag massa kloka råd om att läsa vidare. Det blev tre år med ekonomi på gymnasiet. Men efter det landade jag i vad jag själv ville göra. FN-tjänst och kamrater gjorde att jag slutligen hamnade där jag är idag.

Bygg och känslan av kollektiva lösningar började se dagens ljus. Efter min ungdom som lärling – med uppfostran och vägledning - så kom äntligen frågan om jag kunde tänka mig att vara lagbas. Det snurrade rejält och många, för mig, viktiga förebilder passerade revy. Nu ville man att jag skulle iklädda mig rollen.

Min närvaro och historia – som lagmedlem och en i laget – hade plötsligt övergått till att bli lagets fundament. Den som skulle göra skillnad. Föra lagets talan. Kommer aldrig glömma känslan som infann sig. Bekräftelsen och signalen räckte för mig.

Jag var och är en engagerad byggnadsarbetare som älskar att gå till jobbet. Att varje dag kunna se i praktisk handling vad som utförts och efter det lägga pusslet för nästa dag. Och älska det!

Det är en känsla som jag tror många delar. Att varje morgon sätta på kaffet och vänta in sina kamrater. Lyssna på gårdagskvällens begivenheter, kanske någon som sticker ut, resultat och nyheter som avhandlas med rappa kast. Det är underbart och något som jag tror många känner avund inför.

Kollektivets fenomenala förmåga att skapa dialog, ofta med knivskarp träffsäkerhet. Glimten i ögat och göra det med omtanke. Att motivera och dela ut arbetsuppgifter för att helhet och resultat ska infinna sig.

Det är så här man kan använda sig av de fantastiska avtal som vi har. I gemenskap med både arbetskamrater och arbetsledning lägger man planerna för hur tillvägagångssätt och metod leder till den bästa slutprodukten

På detta sätt kan man få både produktivitetsökning och mer i lönekuvertet. Så jag uppmanar alla att nu ta chansen att utnyttja möjligheterna i våra avtal. En högkonjunktur är inte bara arbetsgivarnas möjlighet – det är lika mycket vår möjlighet. Frågan är – som sagt – vågar vi utnyttja tillfället?

Johans tackling

I artiklar framgår det att Försäkringskassan nekar svårt sjuka ersättning. Överklagar man så är det 15 veckors väntetid. Detta är förödande för många av Byggnads medlemmar och deras ekonomi. Skärpning Försäkringskassan!

Uppdaterad:
Kategorier: