Vi byggnadsarbetare har ögonen på politikerna!

Publicerad:

Det finns många som undrar hur fackliga frågor och politik hör ihop. Varför ska Byggnads engagera sig politiskt? Facklig kamp har två sidor. Först och främst så förhandlar vi fram bra kollektivavtal för våra medlemmar. På så sätt ser vi till att arbetsvillkoren är bra på våra arbetsplatser. Det kan röra saker som lön, arbetsmiljö och arbetstid. Bara för att nämna något.

Men det finns många frågor där det krävs lagstiftning för att få till förbättringar. Det är här som politiken kommer in. Ta till exempel ändring av Lavallagen, bättre krav vid upphandling, arbetsmiljölagstiftning ock så vidare. Det finns massor av områden där politiska beslut är helt nödvändiga. Och då ska Byggnads medlemmar vara med och ha inflytande. Det är därför som fack och politik hör ihop. Och det är därför som jag träffar företrädare för de politiska partierna.

Naturligtvis ska vi vara en blåslampa på våra politiker. De ska veta att vi byggnadsarbetare har ögonen på dem och vi inte är rädda att höja rösten när något är fel. Jag kan också konstatera att vi blir lyssnade på och att vi har en hel del inflytande.

På flera punkter har det fattats beslut i riksdagen som innebär några steg i rätt riktning. Ordning och reda på arbetsmarknaden har nu blivit något som de flesta politiker talar om. Allt fler står upp för att få stopp på låglönekonkurrensen. Våra kollektivavtal är mer respekterade. Naturligtvis har vi mycket mer kvar att göra och en lång väg att gå. Utmaningarna är många och stora och vi ska fortsätta att vara blåslampa.

Att inte ha politiskt inflytande är att sitta på läktaren. Om inte vi är med och spelar så kommer våra motståndare att göra mål på oss. Det kommer vi inte låta ske igen.

Nu är det ett år kvar till riksdagsvalet. Partierna kommer att synas och höras överallt. Det är bra och så ska en demokrati fungera. Men jag tycker att var och en av oss ska ställa hårda och tydliga frågor till våra politiska företrädare.

Vad tycker du om att människor blir utnyttjade på våra arbetsplatser? Tycker du att det är okej att vissa ska arbeta för halva lönen? Är det rimligt att miljarder av våra skattepengar går till företag som inte respekterar våra kollektivavtal? Och kanske den viktigaste frågan – vad vill du göra för att förändra detta?

Våra politiker är skyldiga att svara. Och svaren på dessa frågor visar om de verkligen förstår den verklighet vi byggnadsarbetare verkar i. Vad vill de göra för att förändra?

Vi har ett spännande år framför oss med både valrörelse och Byggnads kongress. Bra tillfällen att göra vår röst hörd och vara med och forma vår framtid. Jag känner mig väldigt taggad och hoppas att ni gör detsamma. Tillsammans är vi starka.

Johan lyfter på hatten

Innan sommaren hann jag med flera arbetsplatsbesök och har träffat hundratals byggnadsarbetare. Jag vill tacka för alla kloka synpunkter jag fått med mig. Det är ni som ger mig energi. Man kan inte vara annat än stolt ordförande för Byggnads.

Uppdaterad:
Kategorier: