Dagens pensionssystem håller inte måttet

Publicerad:

En viktig grund för att vårt samhälle ska hålla ihop är att människor känner sig trygga. När man behöver det som mest är det viktigt att samhället finns där, att vi solidariskt hjälps åt. Vi ställer upp för varandra, för vi vet, att nästa gång kan det vara jag som behöver hjälp och stöd. Inte minst vid två viktiga situationer: sjukdom och pension.

När det gäller pensionen så är en sak helt klar, det ska gå att leva på den och man måste orka ända fram. Dagens pensionssystem håller inte måttet och det oroar Sveriges byggnadsarbetare. Det här är budskapet från några av landets byggnadsarbetare till våra politiker: "Jag skulle vilja ta med mig en politiker och krypa/åla under en kåk med torpargrund och dra lite vatten och avlopp." "Vi är utslitna efter 40 år i yrket".

Citaten kommer från Byggnadsarbetarens undersökning, där över 1 100 byggnadsarbetare intervjuats om pensionsåldern och systemet. Där framgår också att 8 av 10 har värk i kroppen och att 9 av 10 säger nej till höjd pensionsålder. Kan vi vara mer tydliga?!

Nu måste våra politiker lyssna och förstå den verklighet vi byggnadsarbetare lever och arbetar i. De behöver ta ett politiskt ansvar för rimliga pensioner vid en rimlig pensionsålder.

Flera saker måste rättas till i dagens pensionssystem. Och på sikt behöver det byggas om helt och hållet. Några viktiga utgångspunkter: pensionssystemet måste ta hänsyn till att vissa arbeten är särskilt slitsamma. Olika branscher har också olika förutsättningar. Det allmänna pensionssystemet måste ge högre pension för alla.

Vår sjukförsäkring måste vara rättvis och ge trygghet för att vara en grundsten i den generella välfärden. Hur vi behandlar svaga och sjuka är en bra temperaturmätare för vilket samhälle vi har. Just nu får jag många reaktioner från medlemmar som hamnat mellan stolarna i sjukförsäkringen och vill ha vår hjälp gentemot Försäkringskassan.

Under sina åtta år vid makten monterade Alliansen ned stora delar av sjukförsäkringen. Den röd-gröna regeringen har inte lyckats återställa det. Andelen som nekas sjukpenning efter 180 dagar har till exempel ökat. Detta är oacceptabelt. Framför allt har detta missgynnat LO-medlemmar med kroniska och livslånga sjukdomar.

Jag vill se ett antal större reformer: slopa taket i sjukpenningen och de siffersatta målen i sjukförsäkringen, med stelbenta tidsgränser. Satsa på arbetsmiljö och rehabilitering, samverkansskyldighet för försäkringskassan och en mer rättssäker och tydlig bedömning hos ansvarig myndighet.

Ska vi bryta människors oro och få fler att känna sig trygga och positiva inför framtiden, måste den grundläggande generella välfärden fungera. Det borde stå högt på den politiska dagordningen inför valet i höst. Jag kommer att fortsätta ställa krav på våra beslutsfattare, det är ett löfte!

Johan lyfter på hjälmen

Nu är det eller har varit årsmöten runt om i Byggnads regioner. Det är det finaste som finns, när demokratin får råda och Byggnads medlemmar tillsammans stakar ut framtiden. Då är jag stolt förbundsordförande!

Uppdaterad:
Kategorier: