Det är ni medlemmar som bestämmer framtiden!

Publicerad:

I en tid när det mesta handlar om pengar och att ha en tjock plånbok för att räknas så är en kongress raka motsatsen. Här fattas beslut utifrån motioner som medlemmarna skrivit om de frågor som rör dom allra mest. Och nu är det dags för Byggnads kongress. Denna gång i Göteborg och med ett späckat schema. Över 350 motioner ska debatteras och klubbas. Det handlar om krav på bättre a-kassa, större satsning på skyddsombud och arbetsmiljö eller utvecklat medbestämmande. Bara för att nämna några områden.

Det fina är att det är ni medlemmar som bestämmer framtiden för vår organisation. Ni representeras av 156 ombud som är väl pålästa, orädda och som kommer att driva era åsikter med kraft. Byggnads kongress är ett uttryck för det finaste som finns – demokrati där varje röst är lika mycket värd.

Och ni ska veta att de beslut som kongressen fattar också ger resultat. Vartenda ett kommer att genomföras. Här finns inga hyllvärmare. Det är medlemmarnas ord som gäller.

När jag är med i debatter eller pratar med journalister så är det en väldigt trygghet att jag kan säga att jag har Byggnads medlemmar i ryggen och att Sveriges byggnadsarbetare är en röst att räkna med.

Det är alltid en häftig upplevelse att se och höra alla duktiga tjejer och killar som debatterar och driver sina frågor. Många gånger får både ledningen och styrelsen det hett om öronen. Det är precis så det ska vara. Högt i tak, en rak debatt med respekt för varandras åsikter. Och när vi lägger ihop handlingarna på kongressens sista dag så går vi därifrån med en känsla av att vi, tillsammans, har varit med om något stort och fint.

Sedan börjar det dagliga arbete, runt om i vårt avlånga land, med att utveckla och förbättra villkoren för dom som bygger Sverige. Det är just därför som kongresstemat är ”Vi är händerna som bygger Sverige”. Det är vi som bygger bostäder till våra ungdomar, vi bygger så att det går att flytta dit där jobben finns och ser till att det finns lokaler till välfärden i våra kommuner. Och vi gör det med stolthet.

Jag ser mycket fram emot att få träffa alla ombud på kongressen, lyssna på kloka byggnadsarbetare och att ha roligt. För det är det roligaste och finaste uppdrag någon kan ha; att få vara förbundsordförande i Byggnads och ha medlemmarnas förtroende. Vi kanske ses i Göteborg!

Johan lyfter på hjälmen

Jag besökte Yrkes-SM för någon vecka sedan. En sak är säker. Med så duktiga tjejer och killar är framtiden säkrad. Det är dom som lyfter våra yrken. All heder till alla som var med.

Uppdaterad:
Kategorier: