Nu blir vi fler som står upp för varandra!

Publicerad:

Då är vi inne i den sista sommarmånaden augusti och jag gissar att de flesta är tillbaka i arbete efter semestern. Jag hoppas att ni haft en skön och avkopplande ledighet med sol, bad och trevligt umgänge med familj och vänner. Själv har jag mest varit på mitt sommarställe på Öland – ett paradis på jorden. Efter en hektisk vår så behövde batterierna laddas. Nu är jag full av energi och hoppas att ni känner detsamma.

För vi står inför en fullmatad och viktig höst för oss byggnadsarbetare. Innan vi ser framåt så kan jag konstatera att vårt utgångsläge är ganska bra. Jag vet att man många gånger känner att våra beslutsfattare inte lyssnar på oss och att många frågor går åt fel håll. Det finns mycket att göra men massor av saker går också åt rätt håll.

Besluten som pekar ut Byggnads väg

För det första så står Byggnads organisation starkare än på länge. På en mycket framgångsrik kongress i Göteborg i maj/juni fattade vi flera beslut som pekade ut den väg vi vill att Byggnads ska gå i framtiden. Många duktiga ombud från hela landet var med och debatterade och tog ansvar för att utveckla vår förening. Jag känner mig väldigt trygg i att det är många tjejer och killar som brinner för våra fackliga frågor.

Det är inte möjligt att nämna alla frågor vi beslutade om men ett beslut var att utreda om vi ska organisera även F-skattare. För vi ska komma ihåg att det idag är många av våra vänner som får sluta sina anställningar, blir tvingade att bli F-skattare och dagen efter är de tillbaka och har samma arbetsuppgifter. Vi måste kunna erbjuda facklig trygghet till så många som möjligt. Men utredningen får visa vilken väg vi ska ta.

Fler medlemmar i Byggnads

Vi har också blivit fler medlemmar i Byggnads. Året är inte slut men vi har vänt en nedåtgående trend. Rekrytering står högt på dagordningen och vår Byggnads-buss åker land och rike runt för att besöka små och medelstora byggföretag. Kom ihåg – det är bara när vi är många som vi kan stå starka och man lyssnar på oss.

Och lyssnat har man gjort. Flera politiska beslut har gått vår väg. Bättre a-kassa, avdrag för fackföreningsavgift, satsning på bostadsbyggande, rivit upp Lex Laval och lag om huvudentreprenörsansvar, mer pengar till arbetsmiljö och skyddsombud. Bara för att nämna några områden.

Det känns bra efter flera år av motgångar; tapp av medlemmar, sämre a-kassa, Lex Laval, snacket om rasister och go home, låglönekonkurrens och attacker på våra lönesystem. Jag säger inte att allt är bättre eller att faran är över. Vi måste hela tiden vara vaksamma och beredda. Men något har ändå hänt. Vi är i ett bättre läge än på länge. Både våra arbetsgivarmotparter och politiker inser att vi haft rätt hela tiden och att vi måste få ordning och reda på våra arbetsplatser.

Vi tar med oss denna positiva känsla nu när vi går in mot hösten med dess utmaningar. För som det gamla uttrycker säger – enade vi stå, söndrade vi falla. Nu visar vi vad facklig solidaritet verkligen betyder. Nu blir vi fler som står upp för varandra. En för alla – alla för en! Vi ses på barrikaderna.

Uppdaterad:
Kategorier: