Johan Lindholm med byggnadsarbetare.

När vi är många är vi som starkast

Publicerad:

Då har vi precis börjat på ett nytt år. Förra året var intensivt med både Byggnads kongress i Göteborg och valrörelse. Hösten präglades mycket av politisk cirkus och politiker som inte ville ta ansvar. Men det är roligare att istället blicka framåt. Vad innebär det nya året för oss byggnadsarbetare? Här finns både möjligheter, utmaningar och risker.

Inte för att jag alltid har så höga tankar om EU, men i maj så har vi i alla fall val till EU-parlamentet. Det kommer att vara ett viktigt val. För vare sig vi vill eller inte, så är det många beslut som fattas i Bryssel och Strasbourg och som har stor betydelse för oss. Då är det också viktigt att vi väljer någon som verkligen kan vår verklighet. Håll utkik efter fackliga kandidater som talar vårt språk. Det tänker jag göra!

Stoppa låglönekonkurrensen

Även här hemma i Sverige står vi inför många utmaningar under året. Först som sist – arbetet för ordning och reda och för att få stopp på låglönekonkurrensen fortsätter med oförminskad styrka. Inte minst nu när många tror att vi är på väg in i en sämre konjunktur. Då är det lätt att vilja tumma på säkerhet, arbetsmiljö, våra lönesystem och kollektivavtal. Det ska vi naturligtvis sätta stopp för.

Sedan finns det också starka politiska krafter som vill försämra arbetsrätten, lägga sig i lönebildningen och försvaga facket. Mitt budskap är tydligt – glöm det! Är det något som vi ska stå upp för så är det den svenska modellen.

Avtalsrörelse och medlemsökning

I höst börjar det bli det dags att förbereda för en ny avtalsrörelse. Jag får anledning att återkomma till detta och tillsammans med er bestämma yrkanden och krav. En sak vet dock arbetsgivarna – vi är starka och vi vågar ta fighten om det skulle behövas.

På tal om starka så är det väldigt glädjande att vi har ökat i medlemsantal. Nu är det allt fler som väljer att bli medlemmar i vår fina förening Byggnads. Det är när vi är många som vi är starkast. Unga, äldre, hon, han, hen, olika etnisk bakgrund – det är mångfalden som gör helheten och det är så en modern fackförening ser ut.

Jag ser mycket fram emot det kommande året och att vi tillsammans ska fortsätta att göra Byggnads ännu bättre så att Sveriges byggnadsarbetare kan fortsätta att vara starka, stolta och trygga!

Uppdaterad:
Kategorier: