Johan Lindholm pratar med några byggnadsarbetare.

Årets galnaste förslag

Publicerad:

Det är en ynnest att få jobba fackligt i en organisation med så många eldsjälar och duktiga fackligt aktiva! Det kan inte vara bättre! Därför blir jag upprörd när politiker uttalar sig om saker de inte har en aning om. Och det senaste tar väl ändå priset? Vi brukar snacka om årets ”sämsta bygge”. För ett tag sedan fick vi ta del av årets ”galnaste förslag”. Nu vill man ersätta våra skyddsombud med byråkrater! Vi byggnadsarbetare ska inte längre välja våra egna representanter.

Förslaget kommer från början från arbetsgivarna och Svenskt Näringsliv, som ständigt är ute efter att försvaga vårt fackliga inflytande. Till vilket pris som helst. Man tar sig för pannan. Den som kommer med ett sådant förslag har ingen aning om hur det ser ut på våra byggarbetsplatser.

Uppdraget som skyddsombud

Jag vet av egen erfarenhet hur viktigt uppdraget som skyddsombud är. Jag valdes tidigt som skyddsombud på min arbetsplats. Senare till huvudskyddsombud och har också varit regionalt skyddsombud. Vad jag eller mina skyddsombudskompisar stod politiskt hade aldrig någon betydelse. Var kom partipolitiken in?

Men en sak är säker: varje dag gör våra skyddsombud ett livsviktigt arbete för att stoppa ohälsa och olyckor på byggena. Det handlar om liv och död. Att ersätta deras erfarenhet med byråkrater är inte rätt väg att gå. Förslaget borde därför slängas det där det hör hemma – i papperskorgen!

Arbetsmiljöveckan!

Och på tal om arbetsmiljö. Ni missade väl inte att vi för ett tag sedan genomförde en av årets fackliga höjdpunkter – arbetsmiljöveckan! Våra skyddsombud genomförde över 1 200 skyddsronder på arbetsplatser över hela landet för att kontrollera bland annat ställningsbyggandet.

Fackligt arbete när det är som bäst. Och som sagt – livsviktigt. Av årets hittills fjorton dödsolyckor på byggarbetsplatser har åtta varit fallolyckor. Det är inte bara en risk för oss alla som arbetar på ställning. Även för allmänheten i stort. Det är tack vare våra skyddsombud som vi i Sverige har ett så framgångsrikt arbetsmiljöarbete.
Rör inte dem!

Uppdaterad:
Kategorier: