Johan Lindholm

Vi står starka inför avtals­rörelsen!

Publicerad:

Byggnads mår bra och växer i medlemsantal. Jag skulle vilja påstå att vi har ett större självförtroende än på länge. Det är inte så att vi saknar utmaningar och vi måste alltid se framåt. Men vi gör det med större självsäkerhet och pondus. Det är en skön känsla att ta med sig. Vi står starka inför avtalsrörelsen.

Det finns flera orsaker till att vårt fina förbund står starkt. Vi är väldigt tydliga med vad vi tycker och ni byggnadsarbetare vet att Byggnads alltid är på er sida.

Vi jobbar strategiskt mot noll dödsolyckor. Våra liv och vår hälsa får aldrig offras för snabba vinster. Arbetsmiljön kommer först. Alltid. Vi ger oss aldrig i kampen för att få bort utnyttjande och låglönekonkurrensen. Aldrig att vi accepterar att arbetare ställs mot arbetare. Aldrig. Vi är också tydliga med att våra politiker måste se den vanliga människan. Lösningen kan aldrig vara ett samhälle som drar isär. Aldrig.

Alla ska känna sig välkomna

Vi har under året presenterat ett antal rapporter som har betydelse för oss byggnadsarbetare. Det har handlat om att stärka våra yrkesgymnasier så att vi får världens bästa och mest utbildade byggnadsarbetare. Vi har lyft frågan om machokultur och värderingar på våra gymnasieskolor. Alla ska känna sig välkomna som byggnadsarbetare. Mot slutet av året så tog vi ett rejält grepp kring bostadspolitiken och presenterade ett antal tydliga politiska krav för att få igång bostadsbyggandet. Lägg därtill alla avtal vi tecknat med företag, alla tvister och mål vi vunnit, alla frågor vi besvarat och alla försäkringspengar vi dragit in till er medlemmar under året.

Vi blir fler medlemmar

Vi har gjort en massa bra saker för att flytta fram byggnadsarbetarnas position. För att skapa ett bättre arbetsliv och samhälle. Men det roligaste är naturligtvis att vi blir fler medlemmar i Byggnads.

Det är fjärde året i rad som vi ökar och det gör mig till en både stolt och glad förbundsordförande. För en facklig organisation är det a och o att vi är många som är organiserade. Det är bara då som vi blir starka och omvärlden måste lyssna.

Det tar vi med oss in i nästa år. För då är det dags för avtalsrörelse och mycket står på spel. Det är då arbete ställs mot kapital och det är då vi ska visa att Sveriges byggnadsarbetare står upp solidariskt i våra krav på arbetsgivaren. Vi ses på barrikaderna.

Vill avslutningsvis passa på att önska er alla fantastiska medlemmar en riktigt God Jul och Gott Nytt År. För det är ni värda – varenda en av er.

Uppdaterad:
Kategorier: