Byggnadsarbetare och Johan Lindholm

Vi vill känna oss trygga idag, i morgon och på ålderns höst

Publicerad:

Jag tror att det viktigaste fackliga verktyget vi har är samtalet. När man får tillfälle att träffas i verkligheten och diskutera olika frågor, då händer något speciellt. Det är en sak att sitta vid datorn och skriva massa inlägg och åsikter. Då är det lätt att man uttrycker sig på ett sätt som aldrig skulle göra annars. I mötet – öga mot öga – så finns bättre möjlighet att bryta åsikter på ett mer respektfullt sätt. Oftast ökar förståelsen för varandras utgångspunkter, och man kan reda ut vad som är missförstånd och vad som är fakta.

Det är därför jag älskar att åka ut på byggarbetsplatser, för att få tillfälle att samtal med er medlemmar. Det är helt enkelt det bästa jag vet. Ibland har vi olika åsikter och det är högt i tak. Precis som det ska vara. Jag trivs bäst när det är en öppen och ärlig diskussion. För jag tror att vi vill samma sak – att Sveriges byggnadsarbetare ska ha bra villkor och att våra röster ska bli hörda.

Arbetsplatsbesök runt om landet

Jag kommer under våren att göra flera arbetsplatsbesök runt om landet, från norr till söder. Och en sak är säker – jag tar med mig det ni framför till politiker, beslutfattare och alla andra som behöver höra vad Sveriges byggnadsarbetare tänker och tycker.

Det finns några frågor som återkommer vid diskussionerna och samtalen. En sådan är oron kring pensionen. Ständigt återkommande. Vi vill känna oss trygga idag, imorgon och på ålderns höst. Alla måste förstå vad som händer med kroppen efter många år i utsatta och tunga jobb.

Oron med politiska förslag

Därför är det för mig en gåta att Centern och Liberalerna tillåts spela med löntagarnas trygghet. De vill försämra arbetsrätten i grunden. I riksdagen låter dessa småpartier dessutom som om dom har hela svenska folket med sig. Det har dom inte, långt därifrån.

Jag delar oron som många har. Med politiska förslag, som fler undantag i LAS, höjd pensionsålder och att arbetsgivarna ska få ökade möjlighet att välja fritt vid arbetsbristförhandlingar, är inget annat än en smäll på käften på oss. Tänk er en byggnadsarbetare som är 55 år och har en värkande kropp. Då är det lätt att bli bortvald och skickad ut i kylan. Inte en arbetsmarknad jag vill se. Men - vi kommer att ta fighten med alla partier som inte ser vår verklighet. Var så säker.

Arbetsmiljön är också ett område som kommer upp. Naturligtvis oron över dödsolyckor som ökar, men också olycksrisker och psykisk ohälsa. Oron över att inte få lika mycket tid med familjen på ålderns höst. Tankar kring hur vi bemöter varandra på arbetsplatsen. Ser vi signalerna när någon mår dåligt?

Det finns självklart många fler frågor som kommer upp. Det viktiga är att samtala, lyssna och hitta våra gemensamma ståndpunkter. Det är då vi blir oslagbara. Tillsammans är vi starka, stolta och trygga.

Uppdaterad:
Kategorier: