Johan Lindholm pratar med en byggnadsarbetare.

Garantera en trygg ålderdom!

Publicerad:

Ett av de viktigaste uppdraget ett välfärdssamhälle har är att garantera en trygg ålderdom. Så är det inte idag. Låt mig citera tidigare statsminister Göran Persson: ”Vi har skapat världens bästa pensionssystem men med den lilla defekten att det ger för små pensioner. Många människor, som arbetat hela livet, kommer tycka att de har blivit fattiga.” Detta är väldigt oroande och ett hot mot sammanhållningen i samhället.

Jag har länge sagt att vi måste ha ett pensionssystem värt namnet. Det måste helt enkelt in mer pengar. Dagens pensionssystem ger oerhört låga pensioner. Många LO-grupper får idag pensioner runt 47 procent av slutlönen. För att inte riskera fattigdom brukar en pensionsnivå på 60-70 procent av slutlönen anses nödvändigt. Även om man räknar in tjänstepensionen ligger många arbetaryrken långt under detta.

Det är även så att det nuvarande pensionssystemet omfördelar från lågavlönade till höginkomsttagare. Ju längre man betalar in avgifter desto mer pension får man när man går i pension. Den som kan jobba länge premieras. För dig som inte kan arbeta på grund av tungt arbete finns det ingen kompensation. Självklart drabbar det Sveriges byggnadsarbetare.

Höjd lägsta pensionsålder till 64 år

Utöver detta har man också beslutat om dramatiskt höjd pensionsålder. Mellan 2020-2026 ska den höjas med 3 år, till 64 år. Idag orkar många av Byggnads medlemmar inte arbeta till dagens lägsta pensionsålder på 61 år. Det pratas en del från våra politiker om att också satsa på arbetsmiljön för att fler ska kunna jobba längre. Det är bra men än så länge verkar det mest vara tomt prat.

Oro kring framtidens pension

Jag har under året varit på byggarbetsplatser från Norrbotten till Skåne. Överallt möts jag av en oro kring framtidens pensioner och hur ålderdomen ska bli. Många är helt enkel förbannade, ilskna och kräver tydliga och kraftfulla politiska initiativ.

Jag är övertygad om att pensionsfrågan är en politisk ödesfråga. Om allt fler känner sig övergivna av samhället så försvinner solidariteten. När rädslan växer får mörka politiska krafter livsluft. Sverige har aldrig varit rikare och statsfinanserna aldrig starkare. Men vi fördelar inte längre våra rikedomar rättvist. Det hotar hela fundamentet för vår samhällsmodell.

Därför är det konstigt att pensionerna inte har varit en valfråga. Istället har man tisslat och tasslat i hemliga rum och kommit överens om våra pensioner långt över våra huvuden. Det är inte så det ska gå till.

Så mitt budskap är tydligt – vi byggnadsarbetare kräver ett pensionssystem som ger en trygg ålderdom och som tar hänsyn till att våra kroppar säger stopp. Vad väntar vi på? Det borde bli en valvinnare för det parti som tar initiativet.

Uppdaterad:
Kategorier: