Johan Lindholm

Det är helt avgörande att du gör din röst hörd

Publicerad:

Då var det snart dags för lite sommarledighet efter en intensiv höst och vår. Själv går jag på semester som en glad och stolt förbundsordförande för Byggnads. Vi är en fackförening som mår bra och som växer sig allt starkare. Nu är det tredje året i rad som vi får fler medlemmar och i år har vi visat plussiffror för alla månader.

Det kan inte finnas något viktigare än att Sveriges byggnadsarbetare är organiserade i Byggnads. Att vi är många är vår styrka och när vi ställer upp solidariskt är vi oslagbara. För kom ihåg – hela den svenska arbetsmarknads-modellen bygger på starka parter. Om facket blir svagare så får arbetsgivaren mer makt. Och då kan vi vara säkra på en sak – det blir inte lättare att förhandla fram bra löner, säker arbetsmiljö och ökat inflytande.

Fler medlemmar i Byggnads

Arbetet med att bli fler medlemmar har bara börjat. Byggnads kongress har satt som mål att till 2022 ska vi organisera 75 procent av byggnadsarbetarna och på sikt 90 procent. Vi har alla ett ansvar att nå dessa mål och arbetet börjar nu. Vi hjälps åt att rekrytera nya medlemmar. Berättar vi för våra arbetskamrater om medlemskapet är det inga problem att nå målen. Det är ingen annan som kommer att göra jobbet – det är du och jag och det handlar om klassiskt fackligt fotarbete.

Starka tillsammans

Att vi är starka tillsammans är viktigt när det är avtalsrörelse. Det är då priset för vårt arbete ska sättas och våra villkor ska förhandlas. Redan i höst startar arbetet att jobba fram våra avtalskrav, som blir färdiga 2020. Alla våra avtal ska omförhandlas och det är då vi har möjlighet att flytta fram våra positioner.

Men för att vi ska kunna ställa bra och tydliga krav är det helt avgörande att du som medlem gör din röst hörd. Du vet väl om att du redan nu kan skriva avtalsmotioner och skicka in till Byggnads i din region? Jag uppmanar alla att skriva ner förslag på de frågor och områden som just du tycker är viktiga. Det finns inga dåliga förslag, skriv din motion redan idag!

Jag vill passa på att önska er alla en riktigt fin sommar. Jag hoppas att ni får sköna och avslappnade dagar. Kanske ett dopp i böljan blå eller i hängmattan med en bra bok. Oavsett vad ni hittar på så ska ni veta att ni alla gör ett fanstastiskt jobb på byggarbetsplatserna runt om i landet. Det är vi som är händerna som bygger Sverige och vi gör det med stolthet. Stark, stolt och trygg!

Så passa nu på att samla ny energi så ses vi på barrikaderna i höst.

Uppdaterad:
Kategorier: