Johan Lindholm, Byggnads

Johan Lindholm.

Största möjliga vinst till vilket pris som helst?

Publicerad:

Välkommen tillbaka efter jul- och nyårshelgen! Och välkommen till ett nytt år och ett nytt decennium – 2020. Vad som ska hända de kommande tio åren är naturligtvis svårt att sia om, det räcker med att se tillbaka på de gångna åren för att förstå hur svårt det är att gissa sig till framtiden.

En sak vet vi dock säkert. Hjulen snurrar allt fortare och vår omvärld förändras i snabb takt. Då är det ingen lösning att sitta vid sidan av eller på läktaren. Det är upp till var och en att välja om man vill vara med. Jag har bestämt mig.

Avtalsrörelsen 2020

I år är det avtalsröelse. Det har kommit in närmare 2000 avtalsmotioner! Helt otroligt vilket tryck bland er medlemmar. En stor eloge och hatten av för er! Bättre utgångspunkt kan vi inte ha inför våra förhandlingar med arbetsgivarna. Och vi har mycket att göra!

När vi går in i avtalsrörelsen gör vi det i en byggbransch där verkligheten präglas av lönedumpning, oseriösa aktörer och bristande arbetsmiljö. Vi byggnadsarbetare vet hur det faktiskt ligger till. Skräckexempel finns det många av. Arbetare som bygger bostäder för 35 kronor i timmen. Folk som jobbar 70 timmar i veckan. Svart arbetskraft som utnyttjas och sover på hårda golv.

Samtidigt slarvar företag med säkerheten. Dödsolyckorna i vår bransch ökar.
Förra året omkom 16 personer på svenska byggarbetsplatser. Tusentals har skadats.

Stora svenska byggföretag och arbetsgivareorganisationer känner till den här verkligheten. Det är de själva som skapat den. Istället för att ha egen anställd personal eller anlita schyssta bolag tar de in underentreprenörer som rundar kollektivavtal och lagar. I jakten på större vinster har lönedumparna välkomnats med öppna armar.

Det är detta som avtalsrörelsen handlar om. Att ställa krav på en byggbransch med ordning och reda. Slut på utnyttjande och slut på största möjliga vinst till vilket pris som helst.

En pension värd namnet

En annan sak är förstås våra pensioner.

Här har jag har tagit till mig av ert tydliga budskap – vi måste få en pension värd namnet. Vi ligger på för bättre pensionsavsättningar och kommer självklart att driva frågan i avtalsrörelsen.

Samtidigt är avtalsrörelsen ett ypperligt tillfälle att värva nya medlemmar. Då kan vi i praktiskt handling visa betydelsen av ett starkt Byggnads och vad det innebär att vara medlem.

Nu börjar vi det nya året med att visa omvärlden vi byggnadsarbetare står upp
för varandra och våra kollektivavtal.

Bättre start på ett nytt decennium kan vi inte få.

Uppdaterad:
Kategorier: