Johan Lindholm

”Vi visade tillsammans vad ett starkt och enat fackförbund kan åstadkomma”

Publicerad:

Det börjar bli dags att blicka tillbaka på året som snart är över. Alla kommer minnas 2020 som året då coronaviruset överskuggade det mesta i våra liv. Men, pandemin till trots, det finns också många hjältar att lyfta fram.

Först och främst så tänker vi på alla inom vård och omsorg, som har slitit dag och natt, för att rädda liv och ta hand om sjuka. En eloge till alla dessa tjejer och killar.

Men även alla vi byggnadsarbetare har gjort ett fantastiskt jobb under pandemin. Vi har inte kunnat arbeta hemifrån, utan har gått upp på morgonen som vanligt, för att bygga Sverige. Utan byggnadsarbetarna hade Sverige stannat. Det är vi som har hållit igång hjulen och fått ekonomin att snurra!

Ett nytt Byggavtal!

Och så har vi fått ett nytt Byggavtal! Ett avtal vi kan vara stolta över. Där lagstiftarna gick bet klev landets byggnadsarbetare in. Där politiken misslyckades visade vi tillsammans vad ett starkt och enat fackförbund kan åstadkomma. Jag kan inte säga annat än att jag är en väldigt stolt förbundsordförande.

När våra regionala skyddsombud får tillträde till alla byggarbetsplatser med kollektivavtal, så får Byggnads större chans att komma tillrätta med undermålig arbetsmiljö och att få bort låglönekonkurrensen. Det huvudentreprenörsansvar (HEA) vi stred för, och som alla sa var omöjligt, lyfter vi nu till en ny nivå! Graviditetslönen är en framgång för en mer jämställd byggbransch.

I den här avtalsrörelsen har vi visat för hela Sverige att byggbranschen behöver mer ordning och reda, en säkrare arbetsmiljö och en ökad jämställdhet. Vi har fått driva arbetsgivarna framför oss och jag är stolt över att vi levererar på samtliga punkter.

Hur det ser ut i byggbranschen

Tacka Byggnads medlemmar för ert enorma engagemang. Era berättelser om hur verkligheten ser ut och de, över 12 000 namnunderskrifter, för ordning och reda har varit en enorm styrka i förhandlingarna om nya kollektivavtal.

Intresset av att seriöst diskutera dessa framtidsfrågor var hos vår motpart Byggföretagen minst sagt svalt. Men för oss fanns aldrig något alternativ.

Och nu när vi känner till arbetsgivarnas ointresse i dessa frågor behöver Byggnads diskutera hur vi ska använda de verktyg vi redan äger. Möjligheten till prestationslön behöver bli mer känt och användas runt om i landet.

En sak kan jag lova – jag och Byggnads kommer att fortsätta arbetet med att få en byggbransch vi kan vara stolta över. Det arbetet tar aldrig slut!

Avslutningsvis vill jag ta tillfället i akt och önska dig en riktigt God Jul och Gott Nytt år! Så hörs vi nästa år med laddade batterier och fulla av ny energi. Då fortsätter vi vårt arbete – starka, stolta och trygga!   

Uppdaterad:
Kategorier: