Johan Lindholm, Byggnads

Bättre pensioner, bättre arbetsmiljö, ordning och reda

Publicerad:

Byggbranschens sista chans. Ja, så låter det idag från arbetsgivarhåll och många bygg­företag. Vad är det nu som har hänt, undrar du kanske? Jo, arbetsgivarna har äntligen kommit till insikt om att seriösa byggföretag håller på att bli utkonkurrerade av oseriösa företag som utnyttjar de anställda och struntar i kollektivavtalen. De förlorar affärer och har fått kalla fötter. Arbetsgivarna säger att om vi inte gör något nu kan det vara sista sucken för byggsektorn. Inte en dag för tidigt.

Sent ska syndaren vakna. För så här är det. Vi byggnadsarbetare har under minst tio år lyft hur situationen ser ut i byggsektorn med låglönekonkurrens, slavliknande förhållanden och bristen på ordning och reda. Men ingen har lyssnat på oss. Istället har vi blivit hudflängda på borgerliga ledarsidor, av borgerliga partier och av arbetsgivarna. Vi har kallats protektionister, rasister och en massa annat trams.

Samma villkor för alla

Vårt budskap har alltid varit detsamma – alla som kommer till Sverige ska arbeta under samma villkor. Våra kollektivavtal ska inte vara några rundningsmärken utan måste istället vara alla människors möjlighet till ett drägligt liv. Att ställa arbetare mot arbetare leder bara till en spiral nedåt.

Byggföretagen har själva satt sig i den här situationen. De har idag liten andel egen anställd personal. Istället anlitas långa led av underentreprenörer och de har därmed ingen koll på hur det ser ut på byggarbetsplatserna. Det finns skräckexempel med över 200 underentreprenörer på samma arbetsplats och längst ut i kedjan av entreprenörer råder rena vilda västern med kriminalitet, skattesmitare och utnyttjande.

Årets avtalsrörelse

Det var därför vi tog kampen för ett huvudentreprenörsansvar. En kamp där vi fick kämpa i motvind och där arbetsgivarna var stenhårda motståndare. Nu låter det annorlunda. Men det handlar också om slopad arbetsmarknadsprövning och ett samhällsklimat där det enda som betyder något är största möjliga vinst till vilket pris som helst.

Som sagt, nu har även arbetsgivarna och byggföretagen insett att vi alltid haft rätt. För mig innebär den svenska modellen just detta. Att vi parter på arbetsmarknaden tar gemensamt ansvar och står upp för en arbetsmarknad med schyssta villkor och sund konkurrens. Jag är inte långsint. Jag välkomnar naturligtvis alla till Byggnads ständigt pågående arbete för att utveckla våra kollektivavtal. Det arbetet tar aldrig slut. Och det är precis detta som årets avtalsrörelse handlar om. Nu har vi växlat våra avtalskrav och nu är vi äntligen på gång. Jag är förbannat taggad och ser fram emot att driva de krav som ni byggnads­arbetare har lyft fram; bättre pensioner, bättre arbetsmiljö och mer av ordning och reda. Verktygen både kan och ska utvecklas.

Jag uppmanar alla att ta snacket på arbetsplatsen om vad en avtalsrörelse handlar om. För detta gör man inte ensam. En avtals­rörelse handlar om solidaritet och att vi står starka tillsammans. Nu kör vi!

Uppdaterad:
Kategorier: