Johan Lindholm

När det blåser som mest så finns Byggnads där

Publicerad:

Vi lever i en nästan overklig tid. Coronapandemin har fått stora konsekvenser över hela världen. Många är drabbade, både socialt och ekonomiskt. I flera länder kastas många rakt ut i arbetslöshet utan något som helst stöd. När människor behöver samhället som mest, så finns ingen hjälp att få. För mig är en sak helt klar – ett solidariskt välfärdssamhälle är bra mycket bättre än ett samhälle där var och en får klara sig själv.  

Byggnads finns vid er sida  

Jag förstår att många av er är oroliga och undrar hur det ska bli med jobben. Riskerar jag att bli varslad, uppsagd eller permitterad? En sak ska ni veta – när det blåser som mest så finns Byggnads där. Vi följer utvecklingen väldigt noga och ställer tydliga krav på våra politiker. Den viktigaste uppgiften är självklart att hålla byggandet igång och se till att alla har ett jobb att gå till. Skulle det vara så att någon blir permitterad eller varslad så finns Byggnads i din region där som ett stöd.  

Vi är också tydliga med att det behövs en rejält förbättrad a-kassa och regler som gör det lättare att få tillgång till a-kassan. Nu är det också läge för stat, kommuner och landsting att tidigarelägga byggprojekt som annars skulle komma igång långt senare. Byggnads står på byggnadsarbetarnas sida och det vet våra politiker.  

Passa också på att prata med era arbetskamrater om hur viktigt det är att vi står enade och är starka i tider som dessa.  

Nu är det kanske mer betydelsefullt än någonsin att vara medlem i Byggnads. Tillsammans klarar vi av det mesta. En sak är säker – ensam är inte stark.  

Avtalsrörelsen är pausad  

Du har säkert redan hört att avtalsrörelsen är flyttad till i höst. Jag tycker det är ett bra beslut. Vi måste alla vara med och ta ansvar. Vi har viktigare saker att tänka på just nu. Det innebär självklart inte att vi på något sätt backar från våra krav. Tvärtom. Samtal och förhandlingar förs i den mån det är möjligt.  

Vi kommer fortsatt att vara lika tydliga när vi närmar oss höstkanten. Förhoppningsvis friskare och starkare, med nya samlade krafter. Arbetet med att förbättra villkoren för Sveriges byggnadsarbetare tar aldrig slut, var så säker!  

Jag vill också passa på att rikta ett stort tack till alla som arbetar dygnet runt i vårt avlånga land, för att ta om hand alla sjuka och oroliga människor. Ni är hjältar och visar varje dag att utan er så stannar Sverige. För så är det – Sveriges löntagare är de som håller hjulen igång. Som vårdar, bygger, tar hand om våra barn, kör vår kollektivtrafik och som finns där när man behöver.  

Jag är stolt över att bo i ett land där solidariteten är stark och där vi bryr oss om varandra. Det är det som är själva grunden för mitt eget fackliga engagemang. Jag kommer fortsätta att kämpa för alla människors lika rätt och värde så länge jag andas. Det är det som  driver mig i tider som dessa.   

Uppdaterad:
Kategorier: