Johan Lindholm i samtal med byggnadsarbetare

Vi står inför stora utmaningar

Publicerad:

Då är vi inne i augusti månad och för många är semestern över för den här gången. Jag hoppas att ni hunnit ladda batterierna och har många fina semesterminnen att ta med in i hösten när det mörknar. 

För min egen del känns det skönt att få starta upp igen och få arbeta i byggnadsarbetarnas tjänst. Det är en gåva att få företräda er och veta att det är vi som formar framtiden.

Vi ställer upp för varandra

Den solidaritet som vi byggnadsarbetare känner med varandra håller jag väldigt högt. Vi jobbar tillsammans och ställer upp för laget. Det är en oslagbar kraft som vi kommer att behöva i höst. För vi står inför stora utmaningar. 

Samhället behöver oss. Vi ska se till att bygga för att få igång ekonomin igen. Vi ska starta upp avtalsrörelsen och kräva vår del av vinsten. Vi ska se till att förslagen om försämrad anställningstrygghet slängs i papperskorgen. Vi ska försvara en höjd a-kassa och en vettig sjukförsäkring. Vi ska se till att vi får en pension det går att leva på. Arbetet för en bättre arbetsmiljö fortsätter, precis som arbetet med att få bort låglönekonkurrensen. 

Ska vi klara detta måste vi stå upp tillsammans och ge varandra styrka. Och det klarar vi! För vi blir allt fler som är medlemmar i Byggnads och den fackliga solidariteten är stark.

För sanningen är enkel och krass. Är vi få och svaga så lyssnar ingen. Men är vi många medlemmar hörs vår röst tydligt och klart. Och då är man tvungen att både lyssna och ta hänsyn till vad vi tycker. 

Vår fackliga styrka är avgörande

Men vi måste komma ihåg att bland våra motståndare finns starka krafter som vill gå åt ett annat håll än det vi vill. Avtalsrörelsen är ett bra exempel där arbete och kapital möts. Här är vår fackliga styrka helt avgörande. Men även inom politiken är högerkrafterna starka. 

Vi har redan hört röster från högerpartierna om att bra reformer måste rullas tillbaka efter Coronapandemin. Att a-kassan ska försämras, sjukförsäkringen inte får vara ett tryggt skydd vid sjukdom och välfärden ska ut på marknaden och konkurrensutsättas. För att inte nämna attackerna på vår anställningstrygghet och önskan om att försvaga löntagarnas makt och inflytande. 

Jag hoppas att ni känner er taggade och beredda att kavla upp ärmarna. För vi kommer att behöva stå upp tillsammans och hålla ihop. Jag längtar efter att få komma till arbetsplatserna och få träffa er byggnadsarbetare runt om i landet. Det är från er jag får min fackliga styrka. Vi ses snart på ett bygge nära dig!

Uppdaterad:
Kategorier: