Arbetsplatsbesök.

Våra politiker måste satsa på ökat bostadsbyggande

Publicerad:

När det känns som allra mörkast så gäller det att försöka lyfta blicken. Någonstans där borta så anar vi ljuset i tunneln efter Corona-pandemin. Kanske blir vårt samhälle inte sig riktigt likt igen efter allt vi gått igenom. 

Men en sak vet vi – människor måste alltid ha tak över huvudet och någonstans att bo. Då är det vi byggnadsarbetare som kommer att göra jobbet, så som vi alltid har gjort. Och vi kommer att göra det förbannat bra, så som vi alltid har gjort. 

Mycket arbete i höst

Om man tittar framåt efter sommaren så har vi massor att ta tag i när hösten kommer. Arbetet med att förbättra för Sveriges byggnadsarbetare tar aldrig slut.

Låt mig nämna några saker och utmaningar som väntar på oss senare i år:

Avtalsrörelsen ska äntligen komma igång igen. Efter att ha varit flyttad på grund av Corona så är det dags att återigen ta kampen för bättre villkor på arbetsmarknaden. Vi fortsätter arbetet med att få en säkrare arbetsmiljö. Noll döda byggnadsarbetare är det enda som duger. 

Vi fortsätter också med att få mer ordning och reda i byggbranschen. Som alltid gäller bara en sak – att få stopp på låglönekonkurrensen. En annan viktig avtalsfråga för oss byggnadsarbetare är en pension att leva på. Efter ett arbetsliv ska man inte behöva oroa sig över livet som pensionär. Detta och mycket mer kommer avtalsrörelsen att handla om. I höst visar vi var skåpet ska stå. 

Fler medlemmar är absolut prioriterat. Varje byggnadsarbetare vet att laget är A och O och att det gäller att hålla ihop. För när vi står eniga är vi oslagbara – det vet våra abetsgivare. Byggnads har ökat i medlemsantal fyra år i rad. Det ska vi fortsätta med tills varenda byggnadsarbetare är medlem! En bra utmaning i höstmörkret. 

Det är vi som bygger landet

När det gäller att få igång hjulen efter lågkonjunkturen så är det byggsektorn som är dragloket. Byggnads viktigaste uppgift är att se till medlemmarna har ett jobb att gå till. Då måste våra politiker våga satsa på ökat bostadsbyggande och investeringar i infrastruktur. 

Jag kommer att påminna varenda en som lyssnar om att vi byggnadsarbetare står redo med verktygen för att sätta igång och bygga. 

Jag är oerhört taggad att tillsammans med er ta mig an höstens utmaningar. Jag längtar efter att få stänga av datorn och alla videomöten och lägga ännu mer tid på arbetsplatserna med er medlemmar. Det är längtan efter det som håller humöret uppe. Det är så vi måste tänka i dessa tider. 

Men innan hösten kommer så har vi en härlig sommar och semester framför oss. Även om semestern kanske blir lite annorlunda så får vi några veckor med ledighet och avkoppling. Det är ni alla värda. Jag passar på att önska er alla en riktigt skön sommar och så ses vi till hösten med ny energi och gott humör.

Uppdaterad:
Kategorier: