Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

”Byggnads kommer alltid bevaka medlemmarnas intressen”

Publicerad:

NU STÅR DET KLART att vi får en ny regering i Sverige. I skrivande stund pågår förhandlingar mellan de borgerliga partierna för att komma överens om politiken den kommande mandatperioden. En sak kan jag lova. Jag kommer, som Byggnads ordförande, att prata med alla politiker som har inflytande över den politik som berör Sveriges byggnadsarbetare.

Det är min skyldighet att ständigt stå upp för Byggnads medlemmar och försvara deras intressen. För en ny regering innebär nya politiska prioriteringar, och alla som värnar byggbranschens framtid måste se till att våra frågor inte hamnar längst ner i prioriteringslistan.

I dag är hela branschen överens om att vi har stora problem med arbetslivskriminalitet och lönedumpning. Den springer ur den totala avregleringen av arbetskraftsinvandringen som tidigare politiker beslutat om.

Många kloka steg har tagits för att städa upp i branschen. Lex Laval har avskaffats, arbetskraftsinvandringen har skärpts och lokala center mot arbetslivskriminalitet har öppnat på flera platser. Till exempel. Men mer behöver göras för en byggbransch vi kan vara stolta över. Inget bolag ska tvingas ta genvägar för att överleva när fuskande konkurrenter vinner upphandlingar med rena skambud.

TYVÄRR FINNS DET TYDLIGA TECKEN i de borgerliga partiernas tidigare politiska förslag som borde oroa alla som värnar en konkurrensneutral byggbransch. Exempelvis har man inte velat återinföra investeringsstödet. Något både branschen och många kommuner skriker efter, inte minst nu när vi närmar oss en lågkonjunktur.

Man vill däremot sänka a-kassan. Det är inte bara ett slag i magen på de som riskerar förlora sina jobb. Det är dessutom ett samhällsekonomiskt självmål som försätter folk i fattigdom och minskar efterfrågan och konsumtionen.

Moderaterna har även tidigare motionerat om att återinföra Lex Laval, vilket ger utländska företag en anti-facklig gräddfil. Det vore ett hårt slag mot både arbetstagarnas rättigheter och mot svenska företags förutsättningar att konkurrera på lika villkor. De borgerliga partierna föreslår dessutom att våra regionala skyddsombud ersätts med byråkrater och tjänstemän. Ett galet förslag som riskerar arbetsmiljön.

Byggnads och jag kommer alltid att bevaka våra medlemmars intressen. Vi går i stenhård opposition mot allt som hotar jobben eller försämrar villkoren på våra arbetsplatser. Vi får hoppas att den kommande regeringen kan släppa prestigen och se till branschens bästa. Annars går både byggnadsarbetare och företag en tuff framtid till mötes. 

Uppdaterad:
Kategorier: