Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

”Flera av högerpartierna har förslag som slår direkt mot oss byggnadsarbetare”

Publicerad:

Det är snart val till riksdag, regioner och kommuner. Vi kan ganska enkelt konstatera att det är ett viktigt val vi har framför oss. Två politiska uppfattningar står mot varandra.

På ena sidan har vi de borgerliga högerpartierna som vill sänka skatten för de högavlönade, tänja på anställningstryggheten och privatisera vår välfärd. På andra sidan har vi ett politiskt alternativ som står upp för välfärd för alla oavsett tjocklek på plånboken, trygghet i arbetlivet och inflytande för oss löntagare. För mig är valet gan-ska enkelt. Jag står upp för solidaritet och trygghet alla dagar i veckan. Ensam är inte stark. Tillsammans är vi oslagbara. Byggnads driver ett antal frågor mot våra politiker som vi vet är viktiga för Sveriges byggnadsarbetare. Våra krav är tydliga; ett rättvist pensionssystem, nej till höjd pensionsålder, få bort kriminaliteten och utnyttjandet från våra arbetsplatser, en bostadspolitik där vi bygger för alla och en framtida byggbransch som satsar på oss byggnads-arbetare. Och saken är den att våra politiker faktiskt lyss-nar på flera av våra krav!

Regeringen har kommit med flera förslag för att få bukt med arbetslivskriminaliteten, en bättre pension och åtgärder för att få i gång byggandet. Låt mig säga det direkt, för-slagen är bara ett steg på vägen. Det finns massor kvar att göra och vi måste fortsätta med att vara blåslampa mot våra politiker. Men flera av högerpartierna har förslag som slår direkt mot oss byggnadsarbetare. Det handlar om att de vill ta bort våra skyddsombud och ersätta dem med statliga tjänstemän. Man vill försämra arbetsrätten och sänka a-kassan. De har tagit bort investeringsstödet för bostäder så att bostadsbyggandet har minskat. Och så här kan jag hålla på. Det är skillnad mellan partierna.

RÄDDA DEMOKRATIN – GÅ OCH RÖSTA

Det viktigaste är att vi gör vår röst hörd på valdagen. Vi ser att demokratin är utmanad på många ställen i vår värld, och inte minst då i vårt närområde. I Ukraina kämpar man för sin frihet och rätten till självbestämmande. Så det är vår förbannade plikt att vara rädda om demokratin – att gå och rösta och se till att framtiden skapas av oss tillsammans.

Det gör vi bäst genom att prata politik på våra arbetsplatser. För det är, som man brukar säga, på arbetsplatserna som valet avgörs. Finns inget som slår det personliga mötet och det personliga samtalet. Jag vill verkligen uppmana alla att ta tillfället och diskuterade olika politiska alternativen som står emot varandra. Och glöm inte att gå och rösta – annars är det någon annan som bestämmer din framtid.

Uppdaterad:
Kategorier: