Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Fotograf: Terese Perman

”Vi står samman och ställer krav på solidaritet”

Publicerad:

AVTALSRÖRELSEN HAR STARTAT! 

En sak kan jag lova – det kommer att bli en svettig höst. Det är mycket som har hänt och som påverkar vår ekonomi och innehållet i vår plånbok. Matpriserna stiger. Elpriserna stiger. Priset på bensin och diesel stiger. Inflationen stiger. Dessutom så urholkas värdet av våra löner när allt blir dyrare. Det är klart som sjutton att Sveriges löntagare vill ha mer i lönekuvertet.

Samtidigt så vet vi att ingen är förtjänt av ännu högre inflation och luft i plånboken. Ska vi klara av avtalsrörelsen så måste alla visa solidaritet. Då kan inte ägarna till matbutikerna passa på att skära emellan och tjäna en extra slant. Då måste direktörerna hålla igen och inte sko sig. Då måste våra politiker se till att vanligt folk får hjälp och stöd för att klara de högre utgifterna.

Självklart handlar avtalsrörelsen inte bara om löner. Det är också då vi har chansen att flytta fram våra positioner på flera andra områden. Om det var någon som trodde att vi har ordning och reda i branschen så tror hen fel. Fortfarande utnyttjas byggnadsarbetare och många arbetar långt under de nivåer som står i våra kollektivavtal. Fortfarande så är arbetsmiljön undermålig på många arbetsplatser och fortfarande behöver mycket göras för att öka jämställdheten. Det finns många krav att ställa på vår motpart.

Vi står inför en ekonomisk påfrestande tid och många spår att vi är på väg in i en lågkonjunktur. När jag pratar med medlemmar så uttrycker många en oro för framtiden. Kommer jobben att finnas kvar eller står arbetslösheten för dörren? Jag förstår oron. Det kommer en del signaler om att bostadsbyggandet håller på att bromsa in. Många har inte råd att köpa eller hyra det som byggs och då drar byggföretagen öronen åt sig.

BYGGNADS VIKTIGASTE UPPGIFT är att se till att ni medlemmar har ett jobb att gå till. Och vi gör allt för att det inte ska ske några neddragningar. För vi vet ju att bostadsköerna är långa runt om i landet och många ungdomar vill ha sin första lägenhet. Så bostadsbehovet och efterfrågan är fortfarande stor. Här spelar investeringsstödet en stor roll för att hålla i gång byggandet. Då måste vi få en politik som satsar på bostadsbyggande.

Och skulle det nu vara så illa att arbetslösheten ökar så måste vi ha en a-kassa som ger en grundtrygghet. Det vore förödande för oss byggnadsarbetare om en ny regering skulle sänka a-kassan. Detta kommer jag självklart att bevaka. Som ni märker så står vi inför en het höst, både politiskt och fackligt. Nu gäller det att vi byggnadsarbetare står samman och ställer krav på solidaritet och löntagarnas rättigheter. Vår kamp slutar aldrig. N

Uppdaterad:
Kategorier: