Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

”Vi tar fighten för ökad trygghet”

Publicerad:

Solidaritet är ett fint ord. Det betyder att det finns en sammanhållning mellan människor och att man är beredd att hjälpa varandra när det behövs. När det är jobbiga och oroliga tider prövas solidariteten och det är då den behöver vara som starkast. För alternativet är rädsla och egoism. Är det något som historien har lärt oss så är det att ensam inte är stark. Det är tillsammans som vi är starka och kan ta oss an våra gemensamma utmaningar.

Jag har sagt det många gånger förut, men det tål att upprepas. Idag är det många som känner att samhället har dragit isär och att det inte längre finns gemenskap och sammanhållning. Många känner inte igen sig. Det är i vardagen som känslan av ”vi och dom” är som tydligast och starkast.

Jag vet att många oroar sig och är förbannade över elpriser och priset på drivmedel. Det förstår jag. Vi byggnadsarbetare reser många gånger långt för att komma till jobbet, utan möjlighet till kollektiva färdmedel och flera av er bor i hus. Det var nog många som satt vid köksbordet undrade hur detta kunde hända. Att få ekonomin att gå i lås i slutet av månaden när priserna rusar är tufft. Sårbarheten kommer nära och man känner sig inte trygg någonstans!

För mig är det viktigt att Sverige håller ihop. Det får inte vara stad mot landsbygd. Vi är ETT land och solidariteten måste vara stark. Jag är övertygad om att de flesta inser att vi måste hjälpas åt för att klara klimatet i framtiden. Det är vi

skyldiga våra barn och barnbarn. Kommande generationer litar på oss. Men en klimatomställning måste vara rättvis och inkluderande.

När samhället ställer om och blir klimat- och miljömässigt hållbart behövs en mängd åtgärder för att säkra att alla medborgare har förutsättningar att hänga med. Då måste politiken justera regler och system på ett rättvist sätt. Vi ska inte skuldbelägga någon. Vi kan inte göra så att människor är rädda för att de behöver lämna hus och hem.

Jag är övertygad om att solidariteten med nuvarande och kommande generation är stark och att viljan finns att hjälpas åt. I Sverige måste alla kunna få rätt förutsättningar. Ska vi möta framtidens jobb med känslan av otrygghet? Nej!

Tvärtom ska vi ta fighten för välfärdsreformer som bidrar till trygghet. Trygga människor lockas inte av vrede och hat. Där solidariteten är stark är också omtanken stark.

Uppdaterad:
Kategorier: