Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

”Vi vill ha vår bransch tillbaka”

Publicerad:

Ett nytt år har börjat och vi står inför en hel del utmaningar, viktigast är den pågående avtalsrörelsen. Flera saker påverkar våra kommande förhandlingar. Vi befinner oss i en ekonomisk osäker tid. Inflationen är hög och Riksbanken höjer räntor. Resultatet av detta kan vi se i form av stigande priser på mat, el och drivmedel. Sådant känns i plånboken.

Att orsakerna i stor utsträckning beror på händelser i vår omvärld gör också att det är svårt att göra en bedömning av när läget vänder. Hur varaktig blir inflationsuppgången? Det finns många frågor och svaren är långt ifrån entydiga. Det vi kan konstatera är att fallande reallöner och stigande räntor pressar hushållens konsumtion och marginaler. Många av Byggnads medlemmar är oroliga för framtiden och hur den ekonomiska situationen kommer att utvecklas.

Den svenska ekonomin mår i grund och botten bra och det finns fortfarande ett stort behov av att bygga både infrastruktur och bostäder runt om i landet. En huvuduppgift för oss är således att se till att byggbranschen är attraktiv och att motverka en kompetensflykt liknande den vi såg på 90-talet.

Vi har en bransch i behov av krafttag mot fusk och kriminalitet

Inför avtalsrörelsen har vi fått in över 2 000 avtalsmotioner. Merparten av dessa beskriver en bransch i behov av krafttag mot fusk och den kriminalitet som breder ut sig. Det räcker nu. Vi vill ha vår bransch tillbaka. En bransch som lockar unga. En bransch att vara stolt över. 

Vår avtalsrörelse kommer att bygga på en önskan om en byggbransch där seriösa, innovativa företag gynnas. Inte fuskare och kriminella. Avtalsrörelsen kommer också att handla om att säkerställa att våra medlemmar inte skadas eller dör i arbetet och att våra medlemmar ska få en trygg tillvaro efter flera års hårt arbete. Detta borde branschen kunna enas om.

Vi byggnadsarbetare har ett viktigt jobb. Ett jobb där vi är en del av något större, vi formar framtidens samhälle. Det är vi som ser till att skolor finns till nästa generations barn, att familjer har bostäder att bo i, att sjukhus har plats för nya patienter. Vi är händerna som bygger Sverige.

En sak är både säker och helt nödvändig. Ska vi få framgång i avtalsrörelsen och lyckas så kommer det att krävas att vi håller ihop. Byggnads har över 100 000 medlemmar och när vi talar med en mun – ja då är arbetsgivarna tvungna att lyssna. För vi vet att när vi står samman så är vi starka – stolta och trygga! Nu kör vi!

Uppdaterad:
Kategorier: