Knegarpension

Fotograf: Daniel Roos

Det är dags för ett rättvist pensionssystem

Vi som bygger Sverige förtjänar vi en trygg pension efter ett helt arbetsliv. Så är det inte idag. Sveriges pensionssystem är felbyggt i grunden och straffar oss med tunga jobb.

Fler än åtta av tio byggnadsarbetare över 55 har värk i kroppen. Ändå förväntas vi jobba till 65 – och snart ännu längre. Det är varken rätt eller rättvist. Dagens pensionssystem är en tickande bomb och behöver förändras.

Byggnads har tillsammans med tankesmedjan Katalys tagit fram konkreta förslag för ett nytt pensionssystem. Vårt mål är att pensionsfrågan och förslagen om en Knegarpension är en valfråga 2022. Här är vårt förslag:

 1. Kompensation för hårt arbete! Är du borta från ditt arbete på grund av sjukdom, föräldraskap eller arbetslöshet ska din pension baseras på din lön och inte din tillfälliga ersättning. Alla har rätt till en trygg pension, även vi som har tunga jobb.
 2. Högre pensioner för låg- och medelinkomsttagare! Idag har vi ett system som är tryggt och förutsägbart för staten, men orättvist för oss löntagare. Det behövs mer pengar i systemet och grundpensionen för låg- och medelinkomsttagare måste bli högre.

Stöd vårt upprop för en Knegarpension

Målet är att minst 20 000 skriver under för en rättvis pension för oss med tunga jobb!

Du kan själv delta i kampanjarbetet för att få fler politiker att ta pensionsoron på allvar.

Det här kan du göra:

 • Stöd vårt upprop för alls rätt till en trygg pension. Dela gärna budskapet så att så många som möjligt skriver under.
 • Svara på vår korta enkät om hur just du känner inför din pension och dela din berättelse. Svaren kommer vi använda för att sätta press på politikerna.
 • Vad tycker arbetskamraterna? Diskutera pensionen på din arbetsplats och dela ut vårt material.
 • Visa på Facebook att du stödjer kampanjen med en banner på din profilbild. Följ den här länken.
 • Skriv brev till politikerna och se till att de driver frågan om högre pensioner inom sina partier. Här hittar du en mall som ett Worddokument, även med ytterligare instruktioner.

Rapporter och relaterad information

 • Knegarpension – fyra förslag för ett nytt pensionssystem (1,67 MB)

  Vårt arbetsliv och vårt samhälle är djupt orättvist och ojämlikt. Medlemmarna i Byggnads och andra LO-förbund har ofta tunga jobb som sliter ner kroppen. Ändå har pensionsåldern höjts. Det nya idealet är att gå i pension vid 67 år, och på sikt 69 år. Långt ifrån alla klarar idag att arbeta hela vägen till pensionen, för att kroppen säger nej. I den här rapporten presenteras ett förslag på ett reformerat pensionssystem – en knegarpension.

  Knegarpension
 • Pensionsoron – Så känner svenskarna inför sin pension (8,82 MB)

  Pensionsoron är en tickande bomb med kraft att rita om den politiska kartan. Frågan är vilket parti som tar bollen. Vår nya undersökning visar att 65 procent av LO-medlemmarna är oroliga för att få en låg pension. Och varannan LO-medlem är beredd att byta parti på pensionsfrågan, skriver Johan Lindholm, Daniel Suhonen och Lisa Gemmel.

  Pensionsoron – Så känner svenskarna inför sin pension
 • Knegarpension – sju olika räkneexempel (294 kB)

  För att visa på vinsterna med Knegarpensionen presenteras här sju olika personer med olika yrken och skillnaden mellan det nuvarande pensionssystemet och Knegarpensionen.

  Knegarpension – sju olika räkneexempel

Kampanjmaterial

Uppdaterad: