Har du planer på att bygga om?

Vad ska du tänka på innan du startar ditt projekt!

För det första är viktigt att du vet vad du vill ha byggt och att du har bygglov om det krävs. När du sen ska välja entreprenör behöver du göra en del kontroller innan du bestämmer dig för vem du väljer.

Speciellt viktigt är kontroller av en individ som bedriver verksamhet (enskild näringsidkare). Anlita aldrig en enskild firma som inte är godkänd för svensk F-skatt och moms registrerad.

Byggarbetsgivarnas organisation skriver i sina råd: ”Detta kan leda till stora problem för dig som konsument, då ansvar för den anlitade individens skatter och avgifter kan komma att falla på dig. Dessutom kan, om du anlitar en utländsk entreprenör frågor om arbetstillstånd, uppehållstillstånd, socialförsäkringstillhörighet etc. uppkomma.”

Här följer några andra exempel på saker och kontroller som vi tycker är viktiga för dig att tänka på:

  1. Kontrollera att företaget har kollektivavtal. Det gör
    du enkelt på Byggnads.se/kollektivavtalskollen.
  2. Gå in på allabolag.se eller Bolagsverket för att kontrollera att företaget du vill anlita verkligen existerar och vem som verkligen är huvudman för företaget!
  3. Begär försäkringsbevis som visar att företaget har allriskförsäkring för skador och ansvarsförsäkring för entreprenadverksamhet!
  4. Kontakta Kronofogden för att få svar på om företaget har obetalda skulder och då speciellt skatteskulder!
  5. Gå in på nätet och googla företaget och se om andra har anlitat dem och vad de tyckt om deras jobb. Se också om du hittar kontaktuppgifter till företaget på nätet!
  6. Tänk på att om du själv handlar upp fler entreprenörer är det du som beställare som är ansvarig för arbetsmiljön! Du måste då få någon av entreprenörerna eller någon sakkunnig person att åta sig ansvaret för arbetsmiljö, risker och samordningen!
  7. Ska du ha tex el-, rör- eller våtrumsarbeten som tex kaklingar badrum utförda behöver du kontrollera om företaget har behörighet eller är auktoriserade!
  8. Upprätta alltid ett skriftligt avtal! Det minskar risken för oenighet och hjälper dig att kunna kräva ansvar om entreprenören inte håller det den lovat.
  9. Kontrollera fakturorna och att de verkligen är utställda på den som ska och har gjort jobbet!
  10. Är du osäker på om de som hjälper dig att bygga verkligen jobbar åt den firma du anlitat kan du om de är anslutna till ID06 systemet kontrollera det genom att gå in på ID06.se!
  11. Stäm av jobbet som utförs löpande, våga fråga om du tycker entreprenören gör något konstigt eller inte verkar hålla tidsramarna ni bestämt i avtalet.

Fler tips och råd

Det finns fler bra guider med fler och utförligare tips och råd på nätet som du kan läsa så att inte en dröm blir mardröm. Vi skulle vilja tipsa dig om tex Byggföretagens (lilla) handledning för konsumenter: ”Viktigt på riktigt” och Villaägarnas ”Checklista för dig som anlitar hantverkare”. Här hittar du mer riktigt matnyttig information!

Vi älskar vårt jobb

Vi byggjobbare älskar våra jobb som byggnadsarbetare. Det är fantastiskt roligt att få vara med att skapa och kunna hjälpa andra att göra verklighet av drömmarna om ett tillbyggt rum eller ombyggt kök men vi ser också ofta avigsidorna i en bransch som förändrats.

Vi vill och hoppas att ni ska hitta bra och schyssta företag som hjälper er med ert bygge och som gör det med ordning och reda och då förstås har och följer branschens kollektivavtal som ger schyssta villkor och bra arbetsmiljö också för arbetarna som hjälper er!

Vill du skriva ut informationen? Klicka här

Vill du skriva ut Rädda jobben flyer "Schyssta bostäder behöver schyssta byggare!"? Klicka här.

 

Uppdaterad: