Dödsolycka i Luleå 26/9

Byggnads uttalande om om gårdagens dödsolycka i Luleå.


Publicerad:

Igår klockan 08.30 kom larmet från Armévägen vid Kronanområdet i Luleå, där en person befarades ha varit inblandad i en klämolycka. Nu vet vi att personen inte överlevde. Det är förfärligt och som ordförande för Byggnads och Byggnads Norrbotten beklagar vi djupt att byggbranschen har krävt ännu ett liv. Vad det får för konsekvenser för hans nära och kära kan vi bara gissa, men för oss inom Byggnads är detta en fruktansvärd tragedi. När ett bygge fungerar, då finns det ingen bättre arbetsplats. Men när den inte gör det, då är det med våra kroppar och vår hälsa – tyvärr ibland också med våra liv – som insats.

Sju personer dog i samband med byggolyckor 2016. Detta är i sig sju tragedier, sju människoliv som gått till spillo. Under 2016 skedde också 3 656 arbetsolyckor med sjukfrånvaro inom byggindustrin anmälts till arbetsmiljöverket. Sedan 2014 är det en ökning med mer än 400. Skadorna rör sig om allt från fall-, kläm- och rasolyckor till vibrationsskador och skador från kemiska ämnen.

Enligt arbetsmiljölagen ska det redan i projekteringen göras riskbedömningar och åtgärdsplanering ihop med skyddsombuden (kapitel 6, paragraf 4). Men här finns ett stort problem: riskbedömningarna görs allt för sällan och skyddsombuden blir nästan aldrig inkopplade. Exempelvis gjorde Byggnads förra året 1 000 särskilda skyddsronder för att kontrollera om det gjorts riskbedömningar eller åtgärdsplaner för att bekämpa exponeringar mot damm och kvarts, som även de kan ha dödlig utgång. 60 procent av de tillfrågade skyddsombuden hade inte involverats i förarbetet. Vår erfarenhet är också att arbetsgivarens inställning till säkerhet ofta är bidragande.

Ett bygge är inte vilken arbetsplats som helst. Kranar lyfter tusentals ton varje dag. Det svävar betong, formar och armering över byggnadsarbetarna från första minut. Riskanalyser är avgörande för allas säkerhet. Under de senaste åren har dessutom arbetsklimatet hårdnat och antalet underentreprenörer ökat. Det ställer höga krav på arbetsmiljösamordning.

Så här kan vi inte ha det i byggbranschen i Sverige 2017! Vi måste få en ändring. Ska vi få bort dödsolyckorna från våra byggen måste framförallt skyddsombudets rätt att delta i det förebyggande arbetet respekteras av alla arbetsgivare. Hela branschen måste ta sitt ansvar så att ingen ska behöva dö på jobbet.

Johan Lindholm, ordförande Byggnads
Joakim Lindholm, ordförande Byggnads Norrbotten

Uppdaterad: