NSD om Byggnads strejkvarsel

Byggnads har varslat om strejk.

Publicerad:

Byggnads har lagt ut varsel idag. 

Läs mer på NSD och på Byggnads.se

Artikeln i NSD kräver prenumeration.
Här hela innehållet:

– Vi har kört i diket när det gäller kommande avtal med byggföretagen. De vill diskutera lönesystem, arbetstider och maktförhållanden på arbetsplatsen. Vi vill fokusera på andra viktiga frågor, säger Joakim Lindholm, ordförande för Byggnads i Norrbotten.

Byggnads hävdar att arbetsgivarna är ovilliga att diskutera frågor som ska balansera ordning och reda, sund konkurrens och arbetsmiljö.

– Vi vill ta fram en gemensam syn på arbetsrätten och den arbetsmiljö som finns i byggbranschen som nu innefattar alldeles för mycket olyckor. Idag har vi ungefär ett dödsfall i månaden som är kopplat till byggbranschen, säger Joakim Lindholm.

Strejkvarslet berör i ett första steg 87 arbetsplatser runt om i landet och totalt 1 400 anställda. I Norrbotten finns totalt 5000 medlemmar och det är till en början arbetsplatser vid kusten och i malmfälten som pekas ut av varslet.

Nu har parterna Byggnads och Byggöretagen fram till 27 novemer på sig att hitta en lösning innan varslet träder i kraft.

– Ska vi en byggbransch värd namnet så måste vi kroka arm kring arbetsmiljöfrågor. Det är oerhört olyckligt att arbetsgivarna siktar in sig på makt- och inflytandefrågor istället.

Hur är stödet från medlemmarna?

– Jag tror alla kan ställa upp på god arbetsmiljö. Det innebär att man ska kunna hålla ett helt yrkesliv, kunna komma hem från jobbet när dagen är slut och kunna slippa arbetsplatsolyckor, säger Lindholm.

Uppdaterad: