Bild på arbetsmiljöansvarig i Norrbotten

Arbetsmiljövecka v43 2022

Claes Danell, arbetsmiljöansvarig i Byggnads Norrbotten reflekterar över årets Tema för arbetsmiljöveckan - Psykosocial arbetsmiljö och det skrämmande resultaten från enkäten Byggnads fått respons på.

Publicerad:

Sex av tio byggnadsarbetare vittnar om kränkningar på arbetsplatsen. Och var femte har drabbats av mobbning – ofta av chefen. Norrbotten är inget undantag och därför går nu facket skyddsronder på 75 byggarbetsplatser i länet för att göra upp med machokulturen.
Under den här veckan ska fackförbundet Byggnads genomföra 1 200 skyddsronder i Sverige, varav 75 i Norrbotten. Det gör man efter att ha genomfört en medlemsenkät om den psykosociala arbetsmiljön på byggarbetsplatserna och fått ett nedslående resultat.

”Chefen kränker och mobbar”
Både i länet och övriga landet har sex av tio byggnadsarbetare upplevt kränkningar – i Norrbotten har dessutom två av tio upplevt mobbning.

– Det ser inte bra ut och många medlemmar uppger också att chefen är en av de som kränker och mobbar. En del har ångest inför att gå till arbetsplatsen och så kan vi inte ha det. Det här är helt oacceptabla siffror, säger Claes Danell, arbetsmiljöansvarig vid Byggnads Norrbotten.

Facket tar strid mot machokulturen
Han menar att det är extra oroande att en stor majoritet av medlemmarna menar att chefen deltagit i den kränkande särbehandlingen eller mobbningen.

– Det kan handla om utfrysning, nedsättande ord, skvaller, om att man får andra arbetsuppgifter som ingen annan skulle få och om sexuella trakasserier. Nu måste vi ta strid mot machokulturen inom byggbranschen, säger Claes Danell.

När en liknande skyddsrond genomfördes i fjol visade 67 procent av Norrbottens arbetsplatser brister. Det var den högsta andelen i hela landet.

imagevjkfk.png

Uppdaterad: