Regeringen har valt bort landets nordligaste län

Claes Danell, ombudsman på Byggnads Norrbotten är brutalt ärlig med hur landet ligger.

Den nya högerregeringen sviker landets nordligaste och ekonomiskt kanske viktigaste län. Nu måste byggandet i norr på nytt få statligt stöd så att fler kan flytta söderifrån till jobben, skriver Claes Danell, ombudsman för Byggnads i Norrbotten.

Publicerad:

Insändare i DN 20221114:

Över 426 miljoner kronor beviljades i fjol i investeringsstöd till Norrbotten för byggandet av cirka 1 500 lägenheter. Under den nya regeringen beviljas nästa år 0 kronor när hela stödet tas bort. Detta beslut har fattats i en tid då Norrbotten förmodligen står inför den största tillväxten i vår historia. Regeringen och Sverigedemokraterna har då valt bort landets nordligaste län.

Det märks tydligt hur högerregeringen prioriterar när man ser hur statsminister Ulf Kristersson (M) byggt sitt lag. Inte en enda minister är bosatt i Norrland, trots de stora näringslivssatsningarna som görs här. Trots att det är vi som producerar vattenkraften. Trots att det är vi som sätter upp Europas största vindkraftpark. Trots att det är vi som producerar 90 procent av Europas järnmalm. Trots att det är vi som flyttar på hus och hem för att malmbrytningen ska kunna fortsätta. Trots att det är vi som är världsledande inom biltestverksamhet. Trots att det är vi som leder den gröna omställningen som gör att hela världen tittar på oss just nu. Listan kan göras lång.

Hur statsråden från södra Sverige har missat detta övergår mitt förstånd. När jag skriver ner allt som vi från Norrbotten levererar till Sverige, Europa och världen blir jag stolt. Jag tycker alla i Norr­botten ska känna samma stolthet.

Nu väntar jag på att även regeringen och dess stödparti SD ska kunna känna samma stolthet, för det är tydligt i deras ekonomiska prioriteringar hur man känner för oss som län. Man sänker våra välfärdsmiljoner och vi får inget högkostnadsskydd för elen trots att det är vi som måste använda mest el på grund av vårt klimat.

I Tidöavtalet finns formuleringar om att införa ett enda elområde så att vi i Norrbotten ska betala för södra Sveriges el, trots att 78 procent av landets kommuner vägrar tillåta vindkraft. Då ser regeringen och SD det som en lösning att Norrbotten ska stå för smällen av deras illvilja. Det är helt fel taktik.

Kommuner i Norrbotten och ­övriga delar av landet behöver incitament i form av avkastning för varje kilowatt som produceras och för varje kilo malm som grävs upp. Det är så man skapar politisk vilja och det är så man säkrar vår välfärd.

Det bor cirka 250 000 människor i Norrbotten. Det behövs att ytterligare 50 000–100 000 flyttar hit när vi ska leda den gröna omställningen och bli världsledande i grönt stål. Då kan det vara på plats att staten går in och hjälper oss med bostäder.

Nu tog regeringen bort det enda stödet som har gjort en tydlig skillnad och jag väntar med spänning hur regeringen har tänkt sig vara behjälplig. Staten måste stötta oss i detta. Norrbotten är världsunikt och behöver prioriteras.

Hur ska regeringens politik göra skillnad för oss som bor här uppe? Om vi inte blir fler norrbottningar faller den gröna omställningen.

Claes Danell, ombudsman på Byggnads Norrbotten.

Uppdaterad: