Värt att fira Tjänstepensionens dag 27 september

Visste du att fler än 9 av 10 i Sverige har tjänstepension? Det betyder mer pengar att se fram emot. Det är värt att fira. Just därför uppmärksammar vi Tjänstepensionens dag den 27 september. Mer om denna dag, din tjänstepension och de val du kan göra hittar du på Avtalats webb.

Publicerad:

De allra flesta som jobbar har tjänstepension via jobbet. Det innebär att du får extra pengar inbetalda till din pension. Om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal ingår tjänstepension automatiskt. Det är en värdefull förmån och en viktig del av din framtida pension. Tjänstepension kan du få utöver allmän pension. Tjänstepensionen grundas antingen på ett kollektivavtal mellan din arbetsgivare och ett fackförbund eller på ett individuellt avtal mellan dig och din arbetsgivare. De flesta har tjänstepension och det är din arbetsgivare som betalar för den.

 

Som privatanställd arbetare med kollektivavtal böjar du tjäna in pengar till din avtalspension SAF-LO när du är 23 år, den gränsen sänks näst år (2023) till 22 år. Inbetalningarna till din tjänstepension pågår fram tills du fyller 65 år, om du fortsätter att jobba på ett företag med kollektivavtal.

 

Du kan själv välja hur hela eller delar av din tjänstepension ska förvaltas. Gör du inget aktivt val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos AMF. Detta förhandsalternativ innebär att pengarna placeras i en traditionell försäkring med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning. Men du kan välja ett annat pensionsbolag.

 

Det finns också fördelar med att se över ditt återbetalningsskydd och familjeskydd. I Avtalspension SAF-LO har du inget återbetalningsskydd eller familjeskydd om du inte aktivt väljer till det.

 

Återbetalningsskyddet innebär att dina anhöriga får de pengar du sparat ihop till din tjänstepension om du dör. Men skyddet innebär att din pension blir lägre. Familjeskydd är en försäkring som ger dina anhöriga ersättning om du dör under tiden du är anställd. Båda formerna av skydd minskar storleken på den egna tjänstepensionen, men ger alltså din närmaste familjen ekonomiskt skydd vid dödsfall.

 

Mer om Tjänstepensionens dag, din tjänstepension och det val du kan göra finns på: avtalat.se/tjanstepensionensdag

Uppdaterad: