Byggnads Skåne

La Paz, Bolivia.

Bolivia har gett röst åt folket, men vad händer nu då?

Byggnads Skånes ombudsman Markus Kristiansson har tillsammans med Åke Söderman skrivit debattartikel om situationen i Bolivia. Du kan läsa den här.

Publicerad:

Det är inte helt enkelt att följa vad som händer i Bolivia just nu men att det är en allvarlig konflikt kan nog alla förstå. Som vanligt anklagas vänsterpresidenter – vänsterpartier för att bara vara korrupta och maktgalna när de försöker väljas om. I t ex Sverige och Tyskland kan man väljas om hur många gånger som helst men det får tydligen inte gälla i andra länder ur vår svenska synvinkel!

Sånt tycks inte gälla när högerpolitiker vill omväljas eller för den delen när de försöker störta sina motståndare genom vilka våldsamma metoder som helst. I Latinamerika har vi de senaste åren sett högerpolitiker försöka ta makten igen bl a i Venezuela, Ecuador och Brasilien och just nu i Bolivia.

Efter mer än 500 år av förtryck reste sig ursprungsbefolkningen i Bolivia mot de vita och rika. De valde för första gången en president från ursprungsbefolkningen, Evo Morales, aymaraindian. Han och partiet MAS har bl a lyckats ge makt till folket, öka jämställdheten och skapat tillväxt under hela perioden 2005-2019. Allt detta dock under stort och våldsamt motstånd från den minoritet av vita och rika som styrt med förtryck och diktatur.

Vi har med egna ögon sett hur högerns huliganer vandaliserat verksamheter som förstatligats, hur de släpat ut MAS-anhängare på gator, misshandlat och dödat dem vid varje val sedan 2005.

Att fattiga medborgare får det bättre ekonomiskt och att ursprungsbefolkning får vara delaktiga i samhällets utveckling syns dock knappt i media.

Tyvärr känns det inte heller som att svensk socialdemokrati uttalar något egentligt stöd för vänsterregimer. Har vi någon åsikt i fallet Bolivia frågar vi oss?

De vänsterregimer vi nämner har delvis fört en dålig politik med bl a korruption men det är snarast ett arv från tidigare högerdiktaturer än något som bara gäller den vänstra delen av politiken.
Vi har med själva följt en positiv utveckling i Bolivia men ska det ta slut nu?
Vi ser det som ett stort misstag av Morales att inte direkt släppa fram en andra valomgång när han inte fick en övertygande majoritet i första valomgången så han har förstås egen skuld i dagens utveckling.

Men inte känns det bättre att högerkrafter tar över i Bolivia igen. Senast var det Carlos Mesa som misslyckades 2003-2005 och nu försöker han komma tillbaka igen. Han gynnade då de vita och de rika i Bolivia som neoliberal politiker, knappast något som ändrats idag.

I dagarna utropade sig en representant för högern till president och lovade utlysa nyval i januari och i samma andetag säger hon att Evo Morales ska förbjudas att delta i valet.

Tänk om en statsminister i Sverige skulle förbjuda ett annat partis ledare att ställa upp i val, hur skulle det uppfattas? Som ett utslag av demokrati eller diktatoriskt, man kan bara fundera?

Vi förstår och vet inte allt bakomliggande i konflikten i Bolivia men nog skulle det kännas skönt om vi socialdemokrater någon gång vågade uttala stöd för vänsterregimer och emot de högerkrafter som vill ha makt för att gynna de rika!

Markus Kristiansson
f d projektaktiv i Bolivia och sosse i Malmö

Åke Söderman
f d projektaktiv i Bolivia och sosse i Sandviken

Uppdaterad: