Byggnads Skåne

En temperaturmätare

Arbetsmiljöveckan 2020 är nu inne på sin näst sista dag. Tema i år är: Säker arbetsmiljö och hälsofarliga ämnen.

Publicerad:

- Vi kan inte göra något här! Det vi kan göra är en anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Nicklas Fihn regionalt skyddsombud, om byggarbetsplatsen som han och regionala skyddsombudet Robert Nilsson besökt.
På arbetsplatsen i nordvästra Skåne finns stora brister på byggställningen, det saknas bland annat infästningar i fasaden. Men Byggnads har inga medlemmar på byggarbetsplatsen och kan därför inte agera.

Det är fara för liv!  Men vi kan inte göra något på grund av lagstiftningen, konstaterar Robert Nilsson.

Avtalsrörelsen
Det är på de arbetsplatser där regionala skyddsombud behövs som mest som de inte kan agera. En förändring i lagstiftningen röstades ned av högerpartierna i våras. Byggnads driver nu frågan i avtalsrörelsen. Under arbetsmiljöveckan samlar Robert Nilsson och Nicklas Fihn in underlag till flera anmälningar till verket. Samtidigt som de också besöker arbetsplatser där arbetsmiljöplaner och riskbedömningar är korrekt genomförda.
- Nu upptäcker vi verkligen om arbetsgivare är seriösa eller oseriösa. Vi ser tydligt att de oseriösa konkurrerar med urusel arbetsmiljö, risk för ohälsa och risk för att inte komma hem till familjen igen, säger Robert Nilsson.

Syftet
På en arbetsplats i Kristianstad sammanfattar regionala skyddsombudet Anderas Sjögren syftet med veckan.
-  Vi vill få en lägesbild över branschen, hur det ser ut. Både det som är bra och det som fungerar mindre bra. Tyvärr har vi årligen många som skadas, blir sjuka eller dör på jobbet. Det är inte okej och det är det som vi vill bryta, säger han.

Under veckan har Byggnads Skånes regionala skyddsombud stött på byggarbetsplatser som inte har arbetsmiljöplan/riskbedömning på plats och arbetsplatser där allt är som det ska.
- Är det Arbetsmiljöverket som kommer då blir det sanktionsavgift om den inte finns, säger Andreas Sjögren.

Hantering
Vikten av att ta hand om sig och skydda sig som arbetstagare ger Byggnads Skånes andra regionala skyddsombud, Robert Nilson, utryck för i en bostad som håller på att renoveras i Lund. Lägenheten håller på att rivas ut, men maskerna som ska skydda byggnadsarbetarna är inte korrekta eller används inte korrekt.
- Det är arbetsgivarens ansvar att se till att ni har den skyddsutrustning som jobbet kräver. Men ni måste använda och hantera den korrekt. Var rädda om er! säger han.

Uppdaterad:
Kategorier: