Äldre man med glasögon håller i en bukett rosor.

Fotograf: Zinaida Kajevic

Välförtjänt Hjalmar Branting medalj till byggnadsarbetare

I samband med Malmö Arbetarekommuns årsmöte delades det ut ytterst välförtjänta Hjalmar Branting medaljer till Birgitta Nilsson, Lars Svensson, Ingegerd Larsson Hellqvist och Benthon Tissell. Medaljen delas ut för lång och trogen tjänst i partiet och arbetarrörelsen och som ett tack för deras engagemang och kamp att göra tillvaron bättre för oss alla.

Publicerad:

Lars Svensson och Benthon Tissell är medlemmar i Byggnads sen länge och vi ringde upp Benthon för att höra vad han tycker upp om att ha fått medaljen.

Benthon berättar att han först var tveksam till att ta emot medaljen eftersom han inte tyckte han gjort så mycket för att göra sig förtjänt av den. Dom som känner Benthon vet att det inte stämmer. Han har varit med i Byggnads och SSU sen slutet av 60-talet. Allt började med att det inte fanns så mycket att göra på den lilla ort där han växte upp så han och kompisarna gick med i SSU. Det var en förening där man hade kompisar och efter hand växte intresset för samhällsfrågor. Idag säger Benthon:

–"Har man möjlighet att påverka så ska man göra det."
Det synsättet har följt Benthon hela livet. Han berättar om kampen på 70 – och 80-talet då dom stora frågorna var lönesystem och anställningstrygghet. Redan då var det dom som motsattes sig ackordet men Benthon berättar att ackordsystemet var den lön som gav mest så det kämpade man får att ha kvar. Den anställningstrygghet som idag hotas av de nya LAS-reglerna fanns inte då. På den tiden var man objektsanställd så när bygget var klart fanns en risk att man skulle stå utan jobb. Den otryggheten ville man inte ha så därför kämpade man tills man fick tillsvidareanställning.


Vi kommer in på sommar och semester och Benthon berättar att ledigheten bestod av fyra veckor, oftast i juli, då bygget stängde helt. Någon valfrihet om när man skulle ha semester fanns inte och ledighet på andra tider av året var mycket ovanligt. 1978 lyckades man höja semestern till fem veckor enligt semesterlagen. Så visst har Benthon varit med om att skapa många förändringar i byggbranschen och i samhället. Hur har han lyckats med det?


–"Man behöver engagera sig både fackligt och politiskt för frågorna hänger ihop. Det som inte gick att påverka med arbetsgivaren fick man påverka politiskt", berättar Benthon.


Han har inget direkt svar på varför inte så många engagerar sig idag som när han var yngre. Kan det kanske vara så att man idag inte förstår vilken kamp det har varit för att skapa det som vi tar för givet idag? Tillsvidareanställning, semesterlag och lönesystem för att nämna några exempel. Vi på Byggnads är tacksamma för Benthon och alla andra som har kämpat för att vi ska få det bättre. Det är viktigt att vi minns allt den äldre generationen har åstadkommit och hjälps åt att försvara det som dom kämpade för.

Uppdaterad: