Byggnads Småland-Blekinge

Fotograf: Tumisu

Ger arbetsgivaren er möjlighet att följa restriktionerna?

Ger din arbetsgivare dig och dina kollegor chansen att följa de nya restriktionerna för Covid 19?

Ställ krav på arbetsgivaren att det finns gott om plats i bodarna och att de har handsprit på plats.

Och ta den tredje dosen vaccin så snabbt som möjligt.

Publicerad:

Nu ser vi återigen en stor ökning av antalet insjuknade i Covid 19 och det är den nya omikronvarianten som sprider sig blixtsnabbt. Här ser läkarna att vaccinet skyddar väldigt bra mot allvarlig sjukdom. Särskilt de som har tagit en tredje dos klarar sig relativt lindrigt. Så se till att vara vaccinerad.

Från och med i dag (den 12 januari) har vi också få nya, skärpta restriktioner.

För er som arbetar i byggbranschen är det ju så att ni inte kan jobba hemifrån. Då har din arbetsgivare ett ansvar att ge er förutsättningar för att kunna hålla smittan nere. Tillsammans kan ni göra en riskbedömning för hela arbetsplatsen. Var befinner det sig till exempel många personer samtidigt? 

Många arbetsgivare gör rätt

På flera arbetsplatser har arbetsgivaren sett till att ordna fler byssjor och då även glesare mellan platserna vid matborden.

Om det inte är så kan ni dela upp rasterna och turas om att gå in och äta. Möblera om där det är möjligt.

Se till att ha en bra dialog med arbetsgivaren och ställ krav på att de ger bra förutsättningar för att kunna följa de nya restriktionerna.

Kräv extra städning om det behövs för att hålla god hygien.

Arbetsgivaren ska löpande sätta upp aktuell information som alla på arbetsplatsen kan ta del av. Har ni kollegor som inte kan svenska ska arbetsgivaren se till att de får ta del av informationen.

Håll dig uppdaterad

Det är bra om ni själva håller er uppdaterade om viruset via nyhetskanaler för att kunna ställa rätt krav på arbetsplatsen.

I det här läget gäller det att fortsätta vara noga med handhygien, både tvål och vatten och handsprit, håll avstånd och samlas inte för många i samma utrymme. Arbetsgivaren bör kunna ta fram munskydd så att de som vill kan använda dem på rasterna.

Om arbetsgivaren inte skapar möjligheter att följa restriktionerna och inte lyssnar på er som är anställda kan ni kontakta ditt skyddsombud eller något av våra regionala skyddsombud så ser Byggnads Väst till att prata med arbetsgivaren.

Gör utökade riskbedömningar

För er som jobbar i privata hem eller på andra arbetsplatser där det rör sig många människor gäller det att vara väldigt noga med att följa alla restriktioner. Där ska det göras en utökad riskbedömning under planeringen av arbetet.

För er som åker kollektivt till och från jobbet gäller det att ha munskydd vid rusningstrafik.

Uppdaterad: