Byggelever spikar

Första dagen inleddes med att bli vän med hammaren.

Byggskolan i Södertälje har startat

Över 100 elever i årskurs åtta från Södertäljes högstadieskolor sökte till 20 platser – 10 för killar och 10 för tjejer. Under två veckor provar de på byggande i olika former och gör studiebesök på arbetsplatser.

Publicerad:

– Det känns som att vi kommer kunna inspirera fler ungdomar att välja bygg- och anläggningsprogrammet till gymnasiet! Känns så roligt att få det bemötandet och intresset från eleverna, säger Anton Linde, ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland som har varit med och planerat och tagit initiativ till projektet.

Alla elever är försäkrade och har fått kläder som är anpassade för de arbeten som utförs. I slutet av utbildningen får de intyg som de sedan kan använda som referens när de söker jobb. De får också ett stipendium på 451 kronor per dag under de två veckor som skolan pågår.

Eleverna får testa hur det är att arbeta som byggnadsplåtslagare, golvläggare, betongarbetare, takmontör, plattsättare, träarbetare, snickare, VVS-montör/rörmokare, murare och anläggningsarbetare.

Förhoppning att fler kommuner tar efter

Byggnads Stockholm-Gotland är glada över att Södertälje kommun och samtliga samarbetspartners ställt sig positiva till projektet. Vå förhoppning är att fler kommuner tar efter initiativet och håller liknande byggskolor framöver.

Byggskolan är ett samarbete mellan Torekällgymnasiet, Södertälje kommun, Byggnads Stockholm-Gotland, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) Stockholm Gotland, Sveriges Byggindustrier region öst, Tools och Södertälje Byggmästareförening

Uppdaterad: