Kommentar till Uppdrag Gransknings program "Daglönarna" och bygget av studentlägenheter i Spånga

Gårdagens Uppdrag Granskning visade hur människor utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Programmet visade även upp en arbetsplats i Spånga med stora brister.

Publicerad:

– Det är hemskt att se hur människor blir utnyttjade, något vi aldrig kan acceptera, säger Lars Holmström, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

Se programmet på svtplay.se

Uppdrag granskning besökte också en arbetsplats i Spånga där 1100 studentlägenheter ska byggas, en arbetsplats med stora brister på flera områden rörande säkerhet, arbetsmiljö, arbetsvillkor och nödvändig dokumentation.

Läs om arbetsplatsen:

Spånga tidning: Allvarliga brister försenar studentbygge i Spånga

Arbetet: Stora brister i personalrum stoppar byggen

Byggnads har vidtagit åtgärder: bland annat skyddsstopp på ställningarna, anmälan till Arbetsmiljöverket och en utredning om misstänkt avtalsbrott.

I slutet av programmet gav det ansvariga företaget bilden av att alla brister nu är åtgärdade.

– Vi har inte riktigt samma bild som företaget har, att allt nu är frid och fröjd. Men vi fortsätter jobba för en säker arbetsmiljö och schyssta villkor för arbetarna på den aktuella arbetsplasten, säger Lars Holmström.

Byggnads och alla 100 000 medlemmar vill ha en bransch i ordning och reda. Det jobbar Byggnads för varje dag. Ingen människa ska utnyttjas.

Så jobbar vi för ordning och reda i branschen

Uppdaterad: