Byggnads Stockholm-Gotland
Porträttbild på Sven Tegenholm

Sven Tegenholm har jobbat med ventilation, håltagning och betongsågning och gick med i facket för att känna trygghet i arbetslivet.

Medlem fick hjälp att överklaga – fick 179 000 kronor i stället för 9000

"Hade inte klarat det utan Byggnads" säger Sven Tegenholm som fick hjälp att överklaga ett för lågt räknat beslut från den statliga lönegarantin när hans arbetsgivare gick i konkurs.

Publicerad:

Julen 2016 kommer Sven Tegenholm hem från en semester och öppnar sitt lönekuvert. Han är förvirrad, han har bara fått en lön på 10 000 kronor. Han ringer sin chef som han känner väl, men får inte tag i honom. Och han har inte heller fått något mer jobb utlagt på sig.

– Det var konstigt. Vi har känt varandra i 20 år men nu vill han inte prata med mig plötsligt.

Han vänder sig till Byggnads och får träffa Anders Eliasson, ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland. Tillsammans räknar de ut att det inte bara är några tusenlappar fel i lön, utan 230 000 kronor under en längre period, på grund av att han haft en felaktig anställningsform.

Han har nämligen haft en typ av behovsanställning och bara fått lön för de timmar han jobbat. Men i kollektivavtalet finns inte den typen av anställning som löneform. Det vill säga: Svens arbetsgivare har begått ett avtalsbrott och ska betala Sven utebliven lön, även för de timmar han inte har jobbat.

Byggnads skickar därför ett lönekrav till Svens arbetsgivare, men då går företaget i konkurs. Den statliga lönegarantin träder in och en konkursförvaltare beslutar att Sven har rätt till 9000 kronor ur den, långt från lönekravets 230 000 kronor.

– Jag trodde det var ett skämt och när jag ringde Byggnads så sa de: "Det här ska vi överklaga".

Och Byggnads överklagar, med hänvisning till tidigare lönekrav. Resultatet: Konkursförvaltaren omprövar beslutet och i september 2017 får Sven maxbeloppet i den statliga lönegarantin: 179 200 kronor.

– En stor lättnad. Jag hade väl nöjt mig med de där 9000 om jag inte varit med i facket. Jag är ingen jurist och hade inte kunnat driva det här själv, säger Sven Tegenholm.

Bli medlem:

Det är enkelt att bli medlem. Fyll i dina uppgifter här:

Byggnads.se/bli-medlem

Uppdaterad: