Paneldeltagarna

Seminarium i Almedalen: Hur stoppar vi fusket inom byggbranschen?

Kriminella krafter förstör för seriösa byggföretag, underminerar säkerheten på byggarbetsplatser och stjäl av våra gemensamma skattemedel. Den 4 juli höll Fair Play Bygg ett seminarium under Almedalsveckan. Se seminariet här!

Publicerad:

Under Fair Play Byggs första år har projektet fått in över 100 tips på fusk inom byggbranschen och lämnat vidare ett 40-tal ärenden till Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Polisen. Svarta löner, bedrägeri, arbetsmiljöbrott, korruption, utpressning, osanna fakturor och olämpligt/olagligt boende är de vanligast förekommande.

Vid informationsmöten som Fair Play Bygg genomfört med platschefer, arbetsledare, fackliga förtroendemän och flera personer i byggbranschen anger alltför många att risken att "åka dit" är så liten att de oseriösa aktörerna blivit fler.

  • Saknas en vilja hos myndigheter att vidareutveckla kontrollverksamheten för att komma åt olagligheter?
  • Leder det stora och aktuella behovet av nya bostäder och byggprojekt till att det ses mellan fingrarna på en del av de brott som begås?

Peringvar Östblom och Peter Leander, projektledare för Fair Play Bygg, inledde seminariet. Moderator: Elsa-Maria Salvo, Arena Opinion. Panelen bestod av:

  • Leif Jakobsson, Statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson
  • Anna Åkesson, Chefsåklagare, Ekobrottsmyndigheten
  • Conny Svensson, Nationell samordnare, Skatteverket
  • Niklas Wykman, Riksdagsledamot, Moderaterna.

Debattartikel i Svenska Dagbladet: "Brottsliga byggare kommer undan för lätt"

Schysta byggföretag slås ut i anbudsförfaranden och upphandlingar av oseriösa aktörer i branschen. Det är dags att regeringen tar problemen på allvar, skriver Elisabeth Martin, vd Stockholms Byggmästareförening, och Lars Holmström, ordförande Byggnads Stockholm–Gotland.

Läs hela debattartikeln här

Fair Play Bygg

Fair Play Bygg drivs och finansieras av Stockholms Byggmästareförening och Byggnads Stockholm-Gotland. Vill du lämna ett tips? Gör det här:

www.fairplaybygg.se

Uppdaterad: