Se debatten: "Kollektivavtalets vara eller icke vara?"

31 maj arrangerade våra medlemskretsar debatten "Kollektivavtalets vara eller icke vara?" SVT var på plats och spelade in debatten. 

Publicerad:

Panelen bestod av:

  • Peter Jeppsson, vice VD Svenskt Näringsliv
  • Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare
  • Martin Ådahl (C), chefsekonom
  • Ali Esbati (V), riksdagsledamot
  • Claes-Mikael Jonsson, LO-jurist arbetsrätt

Tyvärr lämnade Irene Wennemo (S), statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, ett sent återbud och deltog ej i panelen.

Men är verkligen kollektivavtalet i fara?

Moderator Håkan Blomqvist ställde frågan till panelen. Samtliga debattörer enades om att kollektivavtalet och den svenska modellen ska värnas. Men sedan gled åsikterna isär.

Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare menade att vi befinner oss i en bryttid där vikande medlemsgrad i LO-kollektivet försvagar facken som part och sätter modellen i gungning. Han ville också varna för "klåfingriga politiker":

– När politiker lägger sig i slutar systemet att fungera.

Peter Jeppsson, vice VD Svenskt Näringsliv, sa sig "krama den svenska modellen" men ville se kollektivavtal som är mer attraktiva för företagen. Han hade även synpunkter på konflikträtten.

– Det måste vara en konkurrensfördel för företagen att ha kollektivavtal.

Ali Esbati, riksdagsledamot Vänsterpartiet, menade att det inte var konflikterna på arbetsmarknaden som var problemet.

– I Sverige har vi väldigt få konflikter, så det är inte det som är problemet.
Han lyfte upp att och att även om det finns kollektivavtal så är det inte alltid en trygghet för arbetstagarna. Många går på timmar eller osäkra anställningar och känner en otrygghet, och ser därför kanske inte alltid anledningen att vara med i facket.

Martin Ådahl, chefsekonom Centerpartiet:

– Egentligen är det ingen som kan ifrågasätta kollektivavtalet. Det är ingen fara – det har överlevt länge.
Men han menade att kollektivavtalen måste anpassas så att de ska vara attraktiva för småföretagen. Parterna måste också hitta vägar att få in alla de som står utanför arbetsmarknaden, i synnerhet utlandsfödda och långtidsarbetslösa.

Claes-Mikael Jonsson, LO-jurist:

– Det är intressant att notera att det inte finns något icke-vara för kollektivavtalen här i panelen, även om vi tycker olika. Det stora hotet finns någon annanstans.

Han syftade på den växande högerextremismen som växer fram och drog paralleller till andra länder där han kunde se att samband mellan växande högerextremism och svaga fackföreningar.

Om debatten på SVT.

Uppdaterad: