Byggands medlemmar håller upp skyltar

Regionfullmäktiges årsmöte 2017-03-30 #slutahyvla

UTTALANDE: Gör om LAS och lagstifta mot hyvling!

På regionfullmäktiges årsmöte 30 mars 2017 antog mötet ett uttalande om att lagstifta mot hyvling.

Publicerad:

Byggnads Stockholm-Gotland konstaterar hur arbetsgivare, med förödande konsekvenser för de anställda, allt oftare använder sig av hyvling. Den enskilde arbetstagaren drabbas av ofrivilligt kortare arbetstid som minskar den avtalade inkomsten och kullkastar hela livssituationen.

Detta drabbar i första hand inte byggnadsarbetare men i solidaritet med Kommunal och Handels med flera så ställer vi oss bakom att lagstifta mot hyvling.

Att arbetsgivare ges möjlighet att minska de anställdas arbetstid och därmed förändra deras livsvillkor hör inte hemma på svensk arbetsmarknad!

Den dom som Arbetsdomstolen utfärdade i november 2016 fastslår att man i ett anställningskontrakt inte säkerställer arbetstiden utan enbart själva anställningen. Att ge arbetsgivaren rätt att korta arbetstiden rent godtyckligt och själv kunna välja vilka anställda de vill hyvla timmar ifrån, urholkar inte bara den enskilde arbetstagarens rättigheter utan hela LAS. För Sverige blir det också problem om människor tvingas ut i deltidsarbete för att hålla arbetsgivarnas kostnader nere. Att allt fler inte kommer att kunna försörja sig blir dyrare för samhället.

Byggnads Stockholm-Gotland kräver att ändringar i LAS införs på följande punkter:

  • att lagen ska skydda inte bara anställningen som sådan, utan även timmarna på anställningskontraktet.
  • att det regelverk som idag gäller vid arbetsbrist med turordningsregler och uppsägningstid även måste tillämpas när arbetsgivare gör om heltider till deltider.
  • att A-kassa och omställningsförsäkringar anpassas så att de ger trygghet till den enskilde när de förlorar timmar och inkomst.

Byggnads Stockholm-Gotlands regionfullmäktige
representerar cirka 15 000 medlemmar i Stockholm och på Gotland
2017-03-30

Bild för nedladdning:

Ladda ner här (jpg)

Kom ihåg att nämna källa: "Byggnads Stockholm-Gotland"

Uppdaterad: