Byggnads Stockholm-Gotland
Charlie Alnemark, Byggnads Stockholm-Gotland

Charlie Alnemark, ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland

Fotograf: Byggnads Stockholm-Gotland

"Utan engagerade lagbasar stannar byggena i Stockholm"

Charlie Alnemark började tidigt intressera sig för fackliga frågor. Som hur ackorden fungerar och vad det är som leder fram till en viss lön. Charlie startade sin bana på Byggnads för att lära sig att mäta. Han gillar att åka till byggarbetsplatser och möta olika människor, få igång en dialog och förklara fackets roll.

Publicerad:

Charlie Alnemark började på Byggnads vid årsskiftet som projektanställd för att få en gedigen utbildning i hur ackordssystemen fungerar från grunden. Till sin hjälp har han haft de sju mätarna som arbetar på Byggnads Stockholm-Gotland.

- Mätarna inom Byggnads är otroligt duktiga, de är dessutom stora personligheter. Jag har varit med dem alla, jag har verkligen fått lära mig jobbet från grunden. Varje mätare är specialiserad och alla har lärt mig något bra och viktigt. Det är fantastiskt lärorikt och kul.

Charlie Alnemark har under sin projektanställning på Byggnads Stockholm-Gotland inte enbart hållt på med mätning och ackord. Han har också värvat medlemmar. Hur många han värvat sedan årsskiftet vill han egentligen inte prata om.

- Kanske en ny medlem i veckan, säger han lite försynt.

Charlie berättar att han lägger extra krut på att försöka värva utländsk arbetskraft.

- Jag tvingar mig aldrig på någon, men jag försöker fånga folks intresse när ingen tittar. Jag försöker få igång en dialog då jag förklarar fackets roll, jag berättar och förklarar. Sedan måste de få tid att i lugn och ro fundera. Att försöka värva en medlem när arbetsgivaren står två meter bort är ingen större idé, säger han med ett leende.

Charlie säger att han har en lagbas på NCC att tacka för sitt intresse för de fackliga frågorna.

- Rickard Becker är en suveränt duktig lagbas och han väckte mitt intresse och mitt engagemang för facket och för frågorna runt omkring.

Det är inte bara själva jobbet som fascinerar Charlie Alnemark. Han gillar att möta många olika människor. Han tycker det är kul att komma ut på arbetsplatserna. Han fascineras av alla duktiga, pålästa och skickliga lagbasar som finns på Stockholms byggarbetsplatser.

- De duktiga lagbasarna är ju otroligt viktiga för både Byggnads och för byggföretagen. Utan dessa engagerade lagbasar skulle ju byggena stanna i Stockholm. Det är också intressant att se hur de olika arbetslagen jobbar, framförallt de som jobbar på inarbetning av tid, dessa arbetslag är både engagerade och påhittiga för att kunna påverka sina löner. När man kan påverka sin lön – när det finns en morot, då finns det verkligen engagemang och uppfinningsrikedom, säger han.

Charlie Alnemark tycker att det är viktigt med ackord för att behålla svenska byggnadsarbetare.

- När våra medlemmar jobbar på ackord – då är de konkurrenskraftiga och lönsamma vilket leder till att färre byggjobb säljs ut, säger han.

Fakta Charlie Alnemark

Namn: Charlie Alnemark
Ålder: 28 år
Bostad: Bostadsrätt i Nacka
Familj: Sambo
Yrke: Träarbetare på NCC Bostad
Aktuell: Tillsvidare anställd på Byggnads Stockholm-Gotland.
Fritidsintressen: Umgås med vänner, har tidigare spelat fotboll

"Byggettan" och "Helt enkelt"

"Byggettan" är vår medlemstidning och "Helt enkelt" är vårt nyhetsbrev. 

Läs tidningen eller nyhetsbrevet

Följ oss på Facebook och Instagram

Gilla oss på Facebook och Instagram

Löpande uppdateringar av vad som händer i den fackliga världen – speciellt inriktat på byggbranschen i Stockholmsregionen och på Gotland!

Facebook

Instagram

Uppdaterad: