Representant från byggnads i varseljacka

Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

Fotograf: Byggnads

Läget i Stockholms byggbransch är akut

Vi har kollegor som aldrig kommer hem efter arbetsdagen. Familjeföretag som blir utkonkurrerade av fuskande företag. Arbetare som jobbar utan skyddskläder och inte vet vem de är anställda av. Läget i Stockholms byggbransch är akut, skriver Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland.

Publicerad:

I tidningen Byggnadsarbetaren kan man nu läsa om en byggarbetsplats i Bandhagen där arbetare går omkring i gympaskor, utan skyddskläder och bär rasmassor i damm som kan innehålla asbest. När arbetsplatsen inspekteras försvinner flera arbetare bort. Andra vet inte vem de är anställda av. 

Det är så här det ser ut i Stockholm idag. Det finns inga alternativ. Vi måste få ner antalet arbetsplatsolyckor och dödsfall. Vi måste få bort fuskande företag så att seriösa arbetsgivare kan konkurrera med sina anställdas yrkesskicklighet, och vi måste skapa en bransch som välkomnar både kvinnor och män.

Allt detta borde vara självklarheter, och när vi gick in i förhandlingar om nytt kollektivavtal trodde vi naivt nog att arbetsgivarna skulle möta dessa initiativ med öppna armar.

Men arbetsgivarna valde en annan väg. De valde att straffa initiativet genom att tvinga oss ge avkall på inflytande och slå sönder ett väl fungerande lönesystem. De valde också att lägga dessa motkrav för att gå med på åtgärder som skulle skapa säkrare arbetsplatser och sundare konkurrens. Ett cyniskt spel som enbart gynnar fuskarna.

Och när arbetsgivarna måste ta till rena lögner för att förklara sig – då vet man att argumenten tryter.

Låt oss vara extremt tydliga. Det handlar inte om lön. Vi står bakom LO-samordningen och det märke som industrin har kommit överens om. Det har vi varit tydliga med under hela avtalsrörelsen och här kan inte råda någon oklarhet. Det handlar istället om liv, hälsa och framtiden för hela vår bransch.

De här frågorna kan inte vänta, och arbetsgivarnas nonchalans tvingar oss att varsla om strejk.

Byggföretagens inställning kommer varken leda till sund konkurrens eller ordning och reda i byggbranschen. Tillsammans har vi ett ansvar mot medlemmar och företag.

Byggnads och Byggföretagen måste kroka arm för skapa en trygg och säker bransch som vi kan vara stolta över.

Tomas Kullberg
Ordförande Byggnads Stockholm-Gotland

 

Relaterad information

Uppdaterad: