Man som står vid byggställningar

Maliq Sina ringde facket när hans arbetsgivare krävde betalt för att ge honom ett anställningskontrakt. Under samtalet kom det fram att Maliq arbetade med att riva asbest utan skydd. Han visste inte om att det var livsfarligt.

Fotograf: Anna Holmgren

Många utländska arbetare har usla villkor

Rivningsarbetaren Maliq Sina är från Albanien och talar inte svenska. De usla villkor han råkade ut för här i Sverige drabbar många utländska byggnadsarbetare. Men Maliq Sina lät sig inte nöjas. Som medlem i facket fick han hjälp att få ut sina pengar. Och arbetet med asbest upphörde omedelbart.

Publicerad:

Maliq Sina är 32 år och har bott i Sverige i två år. Han jobbade på en albansk byggfirma med rivning och sanering. Men arbetsgivaren betalade fel lön på fel tid. För vissa dagar fick Maliq Sina ingen lön alls. I december tog Maliq Sina hjälp av en kusin som kunde svenska. De ringde till Byggnads Stockholm-Gotland. Det var ombudsman Rikard Mossberg som svarade.

- De ringde för att arbetsgivaren krävde betalt för att ge Maliq ett anställningskontrakt. Ändå blev han varslad om uppsägning. Han hade dessutom fått fel lön, ingen semesterersättning och ingen övertidsersättning. Det som genomsyrade arbetsgivaren var total okunskap, säger Rikard Mossberg, som är regionalt skyddsombud.

Under samtalet kom det fram att Maliq Sina arbetade med rivning av asbest.

- Killarna visade filmer hur de jobbade i en gammal kontorsbyggnad. De arbetade med asbest utan utbildning och utan skyddsutrustning, säger Rikard Mossberg.

Han kontaktade Arbetsmiljöverket som kom på plats. De stoppade arbetet omedelbart.

- Det var facket som berättade att asbest är livsfarligt. Jag visste inte det, säger Maliq Sina.

Eftersom han var medlem fick han också hjälp av Byggnads Stockholm-Gotland och LO-TCO Rättsskydd att få ut alla pengar företaget struntat i att betala.

- Utländska arbetare med usla villkor är mycket vanligt i vår bransch. Jag råder alla att bli medlemmar i facket. Vi kan inte hjälpa dig om du inte är medlem. Och ta inte anställning på företag som inte har kollektivavtal, säger Rikard Mossberg.

Maliq Sina är jättenöjd med all hjälp han fått.

- Nu har jag fått mina pengar och vet vad jag har rätt till, säger han.
Idag har han skaffat jobb på en annan albansk byggfirma.

-Så länge arbetsgivaren sköter sig så är det ok. Men om det behövs kommer jag att ringa facket igen, säger Maliq Sina och ser glad ut.

Behöver du hjälp?

Har du frågor om din arbetsmiljö eller arbetsituation? Kontakta Byggnads medlemscenter: 010-601 10 00.

Uppdaterad: