Ombudsman på Byggnads Stockholm-Gotland

Felix Jonsson, ombudsman och regionalt skyddsombud på Gotland, vill sprida kunskap om arbetsmiljön, synas på arbetsplatserna och bevaka arbetsmiljöfrågor för medlemmarna.

Fotograf: Adam Karls Johansson

Ett drömjobb att få företräda medlemmarna

Ända sedan Felix Jonsson började jobba har han brunnit för de fackliga frågorna. Sedan dök det upp en chans att jobba fackligt på heltid. – Det är ett drömjobb. Jag älskar det fackliga arbetet och jag kan inte tänka mig något bättre än att få göra det på arbetstid.

Publicerad:

Jämfört med Stockholm tycker Felix Jonsson att byggbranschen känns uppstyrd på Gotland. Han tror inte att det finns lika mycket lönedumpning och utsatthet som hos en del oseriösa företag i Stockholm.

– Det beror nog också på att alla känner varandra här på Gotland. Det är svårt att komma undan med att bete sig illa som arbetsgivare.

Felix menar också att det är lättare att ha en dialog med arbetsgivarna på Gotland.

– Vi löser de flesta problemen genom att prata med, utan att behöva gå in så hårt i formella förhandlingar. Det kommer alltid situationer där vi tycker olika, men det viktiga är att det går att prata om problem som uppstår.

För att lyckas som regionalt skyddsombud vill Felix vara med i ett så tidigt skede som möjligt och planera arbetet, istället för att hålla på och lappa och laga när det uppstår problem.

Då kan man förutse vilka risker som skulle kunna uppstå och förebygga dem, men ofta är det så bråttom när ett bygge ska starta att man inte har tid att planera ordentligt.

– Då får vi försöka rätta till bristerna i efterhand och det är ju inte optimalt. Ingen ska behöva skada sig på jobbet, oavsett om det har med damm, asbest eller fallrisk att göra.

Därför vill Felix sprida kunskap om arbetsmiljön, synas på arbetsplatserna och bevaka arbetsmiljöfrågor för medlemmarna. Men medlemmarna behöver också agera.

– Även om man inte är förtroendevald så är det viktigt att tänka på arbetsmiljön, att man hjälps åt. Vi som är anställda för att jobba fackligt kan trots allt inte vara överallt. Då är det viktigt att våra medlemmar hör av sig om det är problem som de inte kan lösa själva.

Behöver du hjälp?

Har du frågor om din arbetsmiljö eller arbetsituation? Kontakta Byggnads medlemscenter: 010-601 10 00.

Uppdaterad: